Kolpa je priljubljena reka za kopanje, vožnjo z rafti, kanuji, čolni, supi… Zaradi njene plitvine je primerna za kopanje tudi za majhne otroke. Mi smo za raziskovanje in prijetno nočitev izbrali Eko vasico Rinčica ter si pri njih organizirali tudi spust s čolni.

Dostop do Eko vasice Rinčica

Ljubljana – Eko vasica Rinčica:

Razdalja: 95 km

Čas vožnje: 1 h 40 min

Maribor – Eko vasica Rinčica:

Razdalja: 217 km

Čas vožnje: 2 h 45 min

Koordinate Eko vasice Rinčica: 45.465913°N / 15.092447°E

Kolpa

POMEMBNI PODATKI

Eko vasica Rinčica:

Primerno za: čolnarjenje za otroke stare od cca 4 leta dalje.

Rešilni jopiči in čelade: jih dobimo vsi, tako otroci kot odrasli.

Trajanje vožnje: po želji (mi smo izbrali 4 ure).

Začetek poti je pri Eko vasici Rinčica, od koder nas do izhodišča za vožnjo s čolni zapeljejo z kombiji. Nato veslamo nazaj do Eko vasice.

Kolpa

OPIS DOSTOPA DO EKO VASICE RINČICA

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo do Kočevja (odcep z južne obvoznice Ljubljane). Od Kočevja nadaljujemo proti jugu in sicer se peljemo skozi Dolgo vas, Livold, Mozelj, Rajndol, Knežja Lipa, Brezovico pri Predgradu, Zagozdac, Predgrad, Stari Trg ob Kolpi. V slednji vasici že opazimo smerokaze za Eko vasico. Do Eko vasice lahko prispemo tudi preko Črnomlja.

KOLPA ZA OTROKE

Kopanje

Kolpa velja za najtoplejšo reko v Sloveniji. V poletnih mesecih doseže temperaturo tudi do 28°C v spodnjem toku. Zaradi svoje plitvine je priljubljena za kopanje tudi za majhne otroke. Na svoj račun pa lahko pridejo tudi tisti, ki so željni skakanja v globljo vodo.

Vožnja s čolni

Vožnja s čolni je priljubljena tako za odrasle kot otroke. Prav vsi prejmemo rešilne jopiče. Z kombiji nas zapeljejo na izhodiščno točko (dolžino vožnje s čolni izberemo sami, saj imajo na voljo več vstopnih točk do reke). Nato priveslamo nazaj do Eko vasice Rinčica. Za vožnjo po Kolpi lahko izbiramo med mini rafti, kanuji in adrenalinskimi čolni. Mi smo izbrali mini raft, saj so le ti najbolj primerni in varni za družine z majhnimi otroki. Na enem mini raftu sta lahko dva odrasla in dva otroka. Ker je mini raft precej lahek, ga lahko brez težave nesemo preko jezov, kjer ne moremo veslati.

Obvezna oprema za čolnarjenje

Ker vožnja s čolnom taja več ur, priporočamo da s seboj vzamete nekaj opreme. Ne pozabite na sončno kremo, kakšno pokrivali, hrano in pijačo. Pri ponudniku dobimo sod, v katerega se lahko shrani vse, kar želimo, da ostane suho. Za obutev priporočamo nekaj z dobrim podplatom (nikakor to niso poletni natikači), saj je tu in tam potrebno peš preko brzic.

Gostišče Madronič

Med veslanjem priporočamo postanek pri gostišču Madronič, kjer pripravljajo odlične ribe. Imajo pa tudi otroška igrala. Njihova spletna stran: http://www.gostinstvo-madronic.si/domov/

Eko vasica Rinčica

V Eko vasici Rinčica imajo prijetne glampinge ter prostor za taborjenje. Vasica se nahaja v bližini Kolpe, tako da se lahko podamo na kopanje. Za otroke pa so pravi raj tudi zanimiva igrala ter domače živali.