Muzej na prostem Kolovrat se nahaja na desnem bregu reke Soče med Kobaridom in Tolminom. Razgleden greben, od koder se razprostira lep razgled je bil včasih bojišče soške fronte. V času prve svetovne vojne je italijanska vojska na Kolovratu zgradila sistem tretje obrambne črte. Ta dej je danes urejen v muzej na prostem.

Dostop do Kolovrata:

Ljubljana – Kolovrat:

Razdalja: 146 km

Čas vožnje: 2 h 10 min

Maribor – Kolovrat:

Razdalja: 273 km

Čas vožnje: 3 h 20 min

Koordinate parkirišča pri Kolovratu: 46.185971°N / 13,660789°E

Kolovrat

Opis ogleda in pohoda po Kolovratu:

Nadmorska višina izhodišča, parkirišča: 1065 m

Nadmorska višina najvišje točke Kolovrata: 1115 m

Čas ogleda: 1 – 2 h

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Primeren čas obiska: primerno v vseh letnih časih, tudi pozimi, če ni preveč snega

Oprema: običajna pohodna oprema, pozimi dobra zimska obutev

Kolovrat

DOSTOP DO PARKIRIŠČA PRI KOLOVRATU

Iz Maribora in Ljubljane se peljemo po Primorski avtocesti, nadaljujemo proti Novi Gorici, katero obvozimo ter se peljemo proti Tolminu. V naselju Idrsko zavijemo proti vasi Livek. Sledimo proti Livškim Ravnam. Zadnje tri kilometre se vozimo po grebenu Kolovrata do manjšega parkirišča ob vstopni točki na muzej na prostem. Dostop je možen tudi iz vasi Volče ali iz italijanske strani. Dostop iz Ljubljane in Maribora je možen tudi preko Kranjske gore ter vzdolž Soške doline ali pa preko Škofje Loke proti Tolminu.

OGLED MUZEJA NA PROSTEM KOLOVRAT Z OTROKI

Po jarkih, kavernah…

Za otroke je ogled strelskih jarkov, kavern, opazovalnih mest, mitraljeških topniških položajev zelo zabavno doživetje. Najmlajši se sicer še ne zavedajo dejanj, ki so se dogajala na tem mestu. Nekoliko večjim otrokom pa že lahko razložimo kaj dejansko se je tukaj dogajalo. Poti po muzeju na prostem so urejene tako, da so varne in lahko otroci prosto hodijo naokoli in raziskujejo. Zagotovo pa je ogled muzeja na prostem zelo zanimiv tudi za odrasle.

Lepi razgledi

Na vrhu grebena Kolovrata se razprostira čudovit razgled. Od tam se vidi preostale vrhove, razgled seže tudi daleč v Italijo, predvsem pa se lepo vidi bojišče soške fronte. Ob lepih razgledih bo uživala vsa družina.

Pot miru

Za ljubitelje pohodništva je pomemben podatek, da je Kolovrat del znane Poti miru. Pot miru poteka od Alp do Jadrana. Za otroke priporočamo krajše pohode po različnih odsekih Poti miru.

Igra na mehki travi

Na pobočjih Kolovrata ne manjka mehke trave, ki jo otroci radi izkoristijo za igro.