Pogosto obiskana Koča na Kokoši se nahaja na vrhu Jirmanec. Vrh meji med Slovenijo in Italijo. Dostop do Kokoši je enostaven, zato se mnogi podajajo tja na kosila, saj koča slovi po odlični hrani.

Dostop do izhodišča, mejni prehod Lipica:

Ljubljana – mejni prehod Lipica:

Razdalja: 85 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – mejni prehod Lipica:

Razdalja: 210 km

Čas vožnje: 2 h

Koordinate izhodišča, mejni prehod Lipica: 45.6538°N / 13.8807°E

Planinski dom na Kokoši

Opis pohodne poti na Kokoš:

Izhodišče: mejni prehod Lipica

Nadmorska višina izhodišča: 410 m

Nadmorska višina Kokoši: 670 m

Višinska razlika: 260 m

Čas hoje: 50 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Po cesti možen dostop tudi s športnim vozičkom.

Primeren čas: v vseh letnih časih

Oprema: običajna pohodna oprema

Pot je označena

Razgled s Kokoši

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Primorski avtocesti. Avtocesto zapustimo na izvozu za Divačo in nadaljujemo v smeri vasi Lokev in Lipica. Peljemo se skozi vas Lokev in kmalu za vasjo prispemo do križišča, kjer se odcepi cesta desno za Lipico, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Italije. Malo pred mejnim prehodom opazimo na levi strani makadamsko parkirišče, kjer parkiramo.

OPIS POHODNE POTI NA KOKOŠ

Poleg makadamskega parkirišča opazimo makadamsko cesto, katera vodi na Kokoš. Tam bomo opazili tudi planinske oznake za Kokoš. Peš se podamo po makadamski cesti in po cca pol ure hoje nas planinske oznake usmerijo v gozd. Na planinski oznaki piše »Kokoš strma pot«. Po dobro shojeni strmi poti se podamo navzgor proti Kokoši. V zadnjem delu se ponovno priključi nazaj na makadamsko cesto. Za tem kmalu prispemo na vrh, kjer stoji planinska koča.

OSTALI DOSTOPI

Do Kokoši je veliko poti, tako da si lahko izberemo tudi krožne poti. Do vrha lahko gremo peš ali z dobrim športnim vozičkom tudi po makadamski cesti. Je pa dovoljena tudi vožnja z avtom do koče. Cesta je na nekaterih delih precej strma in na njej je precej kamenja. Priporočamo, da si več poti ogledate na spletni strani HRIBI.NET

KOKOŠ ZA OTROKE

Pohod na Kokoš

Pot na Kokoš je enostavna, kratka in primerna tudi za majhne otroke. Na vrh pa se lahko tudi pripeljemo z avtom.

Koča na Kokoši

Koča slovi po odlični hrani, zato priporočamo, da si na koči privoščite slasten domač obrok.