Kamnitnik je vrh v Karavankah, na zahodnem delu Belščice. Vrh obdajajo prostrana travnata pobočja. Čudovit razgled, enostaven dostop, lepa narava so glavni razlogi za obisk tega manj znanega vrha.

Dostop do izhodišča, Olipova planina:

Ljubljana – Olipova planina:

Razdalja: 68 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Olipova planina:

Razdalja: 193 km

Čas vožnje: 2 h 25 min

Koordinate izhodišča, Olipova planina: 46.4414°N / 14.1235°E

Kamnitnik

Opis pohodne poti na Kamnitnik:

Nadmorska višina izhodišča, Olipova planina: 1320 m

Nadmorska višina Kamnitnika: 1858 m

Višinska razlika: 538 m

Višinska razlika na poti: 550 m

Čas hoje: 1 h 45 min

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od 5 leta dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Primeren čas obiska: v času, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Kamnitnik

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Maribora in Ljubljane se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti. Avtocesto zapustimo na izvozu za Lesce. Cesti sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. V odcepu za Žirovnico in Moste skrenemo desno in v naslednjem križišču levo v Moste. Naprej cesti sledimo mimo spomenika padlim borcem. Cesta se začne dvigati, peljemo se pod železniško progo ter na vrhu klanca zavijemo desno. Peljemo se proti Završnikovem jezeru ter Valvasorjevem domu. Cesta je makadamska, le najbolj strmi deli so asfaltirani. Ko prispemo do večjega križišča, nadaljujemo v smeri Potoške planine. V naslednjem križišču, kjer se desno odcepi cesta proti Valvazorjevem domu, mi skrenemo levo in se nekaj časa peljemo po cesti brez večjih sprememb višine. Cesta vodi mimo odcepa na Ajdno, Potoške planine do studenca Urbas. Od studenca se peljemo naprej, mimo nekaj križišč in ves čas sledimo najbolj zvoženi cesti. Kmalu prispemo do večjega parkirišča, kjer parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

Pot na vrh Kamnitnik ni markirana. S parkirišča nadaljujemo peš po slabši makadamski cesti, ki se kmalu spremeni v kolovoz. Prispemo do planine Stamare, kjer se nam že odpre lep razgled na Julijske Alpe. Tam je tudi nekaj koč. Pot nadaljujemo mimo koč po slabše vidljivi stezici. Pot vodi iz planine v gozd, kjer se kmalu pridruži še ena pot. Od tam dalje je pot lepše sledljiva. Pot se strmo vzpne, vodi skozi rušje in nas pripelje na travnata pobočja. Prispemo na Hrašenske planine, kjer je pastirska koča. Še pred pašno ograjo sledimo poti v desno. Pot je kasneje nekoliko slabše sledljiva. Ko opazimo križišče, gremo po zgornji poti. Kmalu za tem opazimo vrh, do katerega lahko pridemo tudi naravnost navzgor, v kolikor bi zgrešili slabše sledljivo pot.

KAMNITNIK ZA OTROKE

Pohod

Pohod na vrh Kamnitnik je enostaven, četudi je pot nemarkirana. Med pohodom nikjer ne bomo naleteli na prepade, zato lahko otroci ves čas prosto hodijo ali tekajo naokoli.

Travnate površine

Pohod na Kamnitnik veliki del poteka po travnatih površinah. Mehka gorska trava je več kot odlična za igro, poležavanje ali prostor za malico.

Pristen stik z naravo

Ob poti bomo videli najrazličnejše gorske cvetlice. Ne manjka tudi čudovitih planik, kjer otroke že lahko poučimo, da jih je dovoljeno le gledati.