Dolina Kamniške Bistrice je polna zanimivosti za izlete in izhodišč na visoke vrhove. Zaradi mnogih lepot, ki so enostavno dostopna je dolina primerna tudi za izlete z otroki.

Dostop do Kamniške Bistrice:

Ljubljana – Dom v Kamniški Bistrici:

Razdalja: 36 km

Čas vožnje: 40 min

Maribor – Dom v Kamniški Bistrici:

Razdalja: 120 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Primeren čas obiska: vsi letni časi

Koordinate Doma v Kamniški Bistrici: 46.327183°N / 14,589326°E

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Soteska Predaselj

DOSTOP

Iz smeri Ljubljane in Maribora se usmerimo proti Kamniku, od koder sledimo oznakam za Kamniško Bistrico. Iz smeri Maribora se lahko peljemo do izvoza za Domžale ter nato nadaljujemo proti Kamniku ali pa se peljemo skozi Tuhinjsko dolino. V dolini Kamniške Bistrice so vse zanimivosti označene, tako da sledimo oznakam.

KAJ SI OGLEDATI V DOLINI KAMNIŠKE BISTRICE

Izvir Kamniške Bistrice

Poleg Doma v Kamniški Bistrici je izvir istoimenske reke, Kamniška Bistrica. Okoli izvira je urejena pohodna pot, ki pa je ponekod nevarna za zdrs zaradi mokrih kamnov. Vmes je tudi nekaj mostičkov. Potrebna dodatna previdnost za otroke. Za sprehod okoli izvira potrebujemo cca 15 minut. Vmes so tudi lepo urejene potke za počitek ob kristalno čisti vodi.

Soteska Predaselj

Reka Kamniška Bistrica je izdolbla čudovito sotesko, katero lahko opazujemo z mostu ali pa se podamo dejansko v sotesko. Pot do dna soteske je slabše označena in ponekod strma ter nevarna za zdrs. Potrebna pazljivost za otroke. Pot bomo najlažje našli tako, da ko si ogledamo sotesko iz mostu, takoj za mostom nadaljujemo levo in po nekaj minutah hoje prispemo na točko, kjer je konec ceste. Ves čas se držimo struge reke Kamniške Bistrice. Od tam moramo v levo poiskati pot. Ko pot najdemo, ji dalje ni več težko slediti. Do dna soteske je tudi nekaj urejenih lesenih stopnic.

Plečnikov dvorec

Z nazivom »Plečnikov dvorec« je označena lepa zgradba sred gozdov z visokimi vrhovi v ozadju. Dejansko gre za lovsko kočo kralja Aleksandra. Nekoč pa je bila zgradba poimenovana tudi Titov dvorec. Četudi je zgradba zaprta, je že njena zunanjost vredna ogleda.

Koče z igrali

V dolini Kamniške Bistrice sta dve koči, Dom v Kamniški Bistrici in Piknik center pri Jurju. Obe imata na voljo igrala za otroke.

Koželjeva pot

Po dolini je lepo urejena pohodna pot, ob kateri lahko vidimo vse glavne zanimivosti doline Kamniške Bistrice. Za celotno prehojeno pot potrebujemo slabe tri ure v eno smer. Lahko pa se na pot priključimo kjerkoli v dolini. Začetek poti je v začetku doline Kamniške Bistrice, kmalu za Kamnolomom.

Izhodišča za gorske pohode

V Kamniški Bistrici je več izhodišča za vrhove Kamniško Savinjskih Alp in slap Orglice. Vse poti so označene že od ceste v dolini, kjer so tudi možnosti za parkiranje. Iz doline pa vozi tudi gondola na Veliko planino.