Zapuščen kamnolom, v katerem je nastalo jezero, postaja vedno bolj priljubljena točka za obiskovalce ali že skoraj kot mestna plaža. Jezero preseneča s svojo turkizno barvo ter visokimi kamnitimi stenami, ki ga obdajajo.

Jezero se nahaja v bližini Ljubljane, zaradi česar se v vročih poletnih dneh tam nabere kar nekaj ljudi. Poleg idilične lege pa je jezero v lepem in zelo zanimivem okolju, ki daje občutek, da smo na povsem drugem koncu sveta.

Okoli smo videli postavljenih nekaj tabel za prepoved dostopa, a je tam kljub vsemu veliko obiskovalcev, ki se pridejo kopat ali pa samo uživat v neobičajno okolje. Glede na okolico in samo jezero, tam deluje varno.

Dostop do jezera Reber

Ljubljana – jezero Reber: 13 km, 20 min

Maribor – jezero Reber: 133 km, 1 h 25 min

Novo mesto – jezero Reber: 60 km, 45 min

Koper – jezero Reber: 117 km, 1h 10 min

Koordinate jezera Reber: 45.991651°N / 14.603438°E

Jezero Reber

Pomembni podatki

Parkiranje: nekje ob cesti

Dostop: možen samo peš, cca 3 minute hoje

Urejenost jezera: ne, je vse naravno plus mogočne stene zapuščenega kamnoloma v ozadju

Primerno za: vse vrste obiskovalcev

Uradno zaprto: kljub oznakam prepovedi, je tam ob lepih in vročih poletnih dneh veliko obiskovalcev

Primeren čas obiska: vsi letni časi, saj je jezero zelo lepo za ogled in ne samo prijetno za kopanje

Jezero Reber

OPIS DOSTOPA

Iz smeri Ljubljane se peljemo po Dolenjski avtocesti v smeri Novega mesta. Avtocesto zapustimo na izvozu za Šmarje SAP, Škoflijo, Kočevje. Nato se zapeljemo v naselje Reber, do katerega pridemo tako, da v prvem krožnem križišču izberemo drugi izvoz, pri naslednjem prvi izvoz, tako da se peljemo vzporedno z avtocesto nazaj v smeri Ljubljane. Nato se peljemo po prednostni cesti cca 2 km ter v zelo ostrem levem ovinku skrenemo desno. Peljemo se pod avtocesto ter v naslednjem križišču, ki je nekaj metrov za tem, ko smo se peljali pod avtocesto, skrenemo levo. Čez nekaj metrov ponovno prispemo do križišča ter skrenemo desno. Peljemo se še 700 metrov in prispemo do mesta, kjer parkiramo nekje ob cesti. V zadnjem delu je cesta makadamska. Nato se sprehodimo mimo zapornice in se usmerimo desno. Za ovinkom pa že zagledamo jezero.

JEZERO REBER ZA OTROKE

Kopanje

V vročih poletnih dneh še kako prija kopanje v tem zanimivem jezeru. Ponekod je v jezeru veliko plitvine, so pa tudi globlji predeli, kjer mnogi v vodo skačejo z brežin. Za vsak slučaj priporočamo pazljivost, saj brežine niso posebej urejene.

Sprehod

Ker se jezero nahaja v zelo zanimivem okolju, je sprehod ob jezeru in po kamnolomu zelo zanimivo doživetje. Je zares nekaj posebnega.

Poležavanje na peščenih tleh, ki so za majhne otroke kot peskovnik

Medtem, ko se lahko odrasli spočijemo ob poležavanju na peščenih tleh (seveda s kakšno blazino ali brisačo pod seboj), peščena tla za otroke predstavljajo kot en gromozanski peskovnik.