Jelenca, Klobuk in Kal so trije vrhovi v Zasavskem hribovju, ki jih lahko obiščemo skupaj, na enem pohodu. Medtem, ko se z Jelence in Klobuka razprostira lep razgled, ga z vrha Kala ni, saj se nahaja v gozdu. Je pa pod vrhom Kala Planinski rudarski dom na Kalu, ki je odlična postojanka med pohodom.

Dostop do izhodišča, Hrastnik:

Ljubljana – Hrastnik:

Razdalja: 68 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – Hrastnik:

Razdalja: 87 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Koordinate izhodišča, Hrastnik: 46.1493°N / 15.0852°E

Klobuk

Opis pohodne poti na Kal, mimo Jelence in Klobuka:

Nadmorska višina izhodišča, Hrastnik: 290 m

Nadmorska višina Kala: 985 m

Višinska razlika: 695 m

Višinska razlika na poti: 800 m

Čas hoje: 2 h 35 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 6 let naprej, ter starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki.

Primeren čas obiska: z majhnimi otroki v času, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodniška oprema

Kal

Planinski dom na Kalu

Delovni čas: čez vso leto vse dni v tednu (8:00 – 20:00), razen ob ponedeljkih je zaprto

Naslov: Kal 11, 1431 Dol pri Hrastniku

Kontakt: planinskidomnakalu@gmail.com, 068 620 488

Do koče se lahko tudi pripeljemo z avtom.

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Trojane. Peljemo se skozi Izlake ter Zagorje ob Savi do Hrastnika. Zapeljemo se v center Hrastnika in v smeri za vas Čeče. Tej cesti sledimo vse dokler ne opazimo oznak za smučišče Rajska dolina. Tam skrenemo desno in nekaj metrov za tem parkiramo na enem od številnih parkirišč v Hrastniku.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Šentrupert. Od tam cesti sledimo v smeri Prebolda in nato preko prelaza Podmeja do Hrastnika. Zapeljemo se v Hrastnik ter skrenemo levo, ko opazimo smerokaze za smučišče Rajska dolina. Nekaj metrov za tem parkiramo na enem od številnih parkirišč v Hrastniku.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča, kjer smo parkirali se malo razgledamo na okoli in bomo na eni izmed stavb opazili smerokaz za planinsko pot na Kal, Mrzlico, Šmohor. Podamo se po markirani poti, ki nas sprva vodi po vzpenjajoči cesti in nas kmalu usmeri na pohodno pot skozi gozd. Prispemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Kala in Mrzlice čez Klobuk (desno pa gre pot čez Blate). Pot v nadaljevanju je strma in v mokrem nevarna za zdrs. Med potjo bomo v levo opazili smerokaz za Jelenco, do katere je le nekaj minut hoje. Na vrhu je tabla v obliki jelena ter razgled. Vrnemo se nazaj na isto točko, kjer smo skrenili za Jelenco ter nadaljujemo naravnost navzgor proti Klobuku. Pot do Klobuka vodi delno po grebenu, delno pa ob grebenu. Prispemo na lepo razgleden vrh, Klobuk. S Klobuka nadaljujemo naprej v smeri Kala. Pot se tukaj spušča ter obide pobočje Pleše. Za tem prispemo do smučarske proge Rajska dolina. Spustimo se do asfaltirane ceste, katero samo prečimo in nadaljujemo čez travnato pobočje. Prispemo do ceste, po kateri sledimo do Planinskega doma na Kalu. Vrh Kala se nahaja za planinskim domov, do katerega potrebujemo nekaj minut hoje.

JELENCA, KLOBUK IN KAL ZA OTROKE

Pohod

Pohod do vrha Kala je precej dolg in zahteva nekaj več kondicije še predvsem za majhne otroke ali starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Lahko pa se odločimo za pohod samo do Jelence ali Klobuka in s tem precej skrajšamo pot.

Planinski dom na Kalu

Planinski dom na Kalu je odlična postojanka med potjo, kjer si lahko vzamemo čas za malico in igro z otroki. Okoli doma je veliko travnate površine primerne za igro.