Javor je manj obiskan vrh v Zasavskem hribovju, saj iz njegovega vrha ni razgleda in nanj ne vodijo markirane poti. Je pa lep razgled nekaj metrov pod vrhom iz vrha nekdanjega smučišča. Zaradi lepe narave, miru in enostavnega dostopa je vrh vreden obiska.

Dostop do izhodišča, Planinski dom Vrhe, pod smučiščem:

Ljubljana – Planinski dom Vrhe, pod smučiščem:

Razdalja: 65 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – Planinski dom Vrhe, pod smučiščem:

Razdalja: 84 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Koordinate izhodišča pod smučiščem, v bližini Planinskega doma Vrhe: 46.18788°N / 15.00834°E

Razgled iz nekdanjega smučišča pod Javorom

Opis pohodne poti na Javor:

Nadmorska višina izhodišča: 887 m

Nadmorska višina Javora: 1132 m

Višinska razlika: 245 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega. Pot je v času snega redko shojena.

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Planinski dom Vrhe: odprt vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih

Javor

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane, iz Ljubljane pa se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Šempeter ter z vožnjo nadaljujemo proti Preboldu ter pozneje proti Trbovljam. Ko se pripeljemo do vrha prelaza, kjer opazimo tudi odcep za Mrzlico, se peljemo še malo naprej, kjer se začnemo počasi spuščati proti Trbovljam. Peljemo se le do prvega levega ovinka ter tam skrenemo desno in sledimo smerokazom za vas Vrhe. Ko prispemo do Vrh, parkiramo pod nekdanjim smučiščem. Lahko pa tudi v bližini Planinskega doma Vrhe ali cerkvice Sv. Lenarta. Vse je blizu skupaj. Do izhodišča lahko prispemo tudi iz smeri Trbovelj, kjer se peljemo v smeri Prebolda in pred sedlom zavijemo levo ter se peljemo do vasi Vrhe.

Zadnji del ceste je makadamski, ampak lepo prevozen.

OPIS POTI NA JAVOR

Če parkiramo pri Planinskem domu Vrhe, se spustimo nekaj metrov po makadamski cesti mimo cerkvice do spodnje postaje nekdanjega smučišča. Lahko pa tudi parkiramo neposredno pod smučiščem nekje ob cesti. Predlagamo vzpon po smučišču, ampak tik ob gozdu, da ne preveč pohodimo trave. Sicer tudi v gozdu poteka en kolovoz, ki pa je že precej zaraščen in po nekaj časa tudi kolovoz preide na smučišče. Vzpon do vrh smučišča je precej strm. Ves čas nas spremljajo lepi razgledu na Savinsko dolino in ostale vrhove. Ko prispemo na vrh smučišča gremo v zgornjem desnem delu v gozd, kjer najdemo slabo uhojeno stezico, ki se po nekaj metrih priključi na dobro uhojeno pot. Le tej sledimo cca 10 minut in prispemo do vrha, kjer je velik možic.

OSTALI DOSTOPI

Ostali dostopi, ki pa so možni iz Trbovelj, Podmeje in Loke so precej dolgi in sicer za vse potrebujemo več kot 2 uri na eno stran. Prvi deli poti so markirani, saj vodijo tudi na druge vrhove, zadnji del poti pa ni markiran.

JAVOR ZA OTROKE

Pohod

pohod na Javor je enostaven, kratek in za otroke zabavne predvsem zaradi dolge travnate površine, nekdanjega smučišča, ki jim kar kmalu postane zabaven. Na nekdanjem smučišču je mnogo travnatih rož, katere otroci z veseljem opazujejo.

Gozdni sadeži

Ob gozdni jasi ne manjka gozdnih sadežev, malin, borovnic in gozdnih jagod. Otroci jih obožujejo.

Planinski dom Vrhe in cerkvica

Planinski dom Vrhe je odprt vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih. Pred domom je veliko zelenice, kjer je odličen prostor za igro. Na majhne hribčku poleg pa stoji cerkvica sv. Lenarta, ki je prav tako zanimiva za pogledat. Okoli nje je travnik z veliko travniških cvetlic.