Jama Štabernica je ena lepših jama na Štajerskem. Gre za vodoravno jamo, ki pa ima zelo lepe kapnike. Po jami ni urejenih poti, zato se v jamo podamo le z jamarji.

Dostop:

Ljubljana – Vransko:

Razdalja: 49 km

Čas vožnje: 35 min

Maribor – Vransko:

Razdalja: 77 km

Čas vožnje: 50 min

POMEMBNO: jama Štabernica se nahaja v hribih nad Vranskim (cca slabe pol ure vožnje po makadamskih cestah iz Vranskega). Za vse, ki niste jamarji in bi si jamo radi ogledali, le to storite skupaj z jamarji.

Jama Štabernica

DOSTOP

Priporočamo zbirno mesto na Vranskem, od koder je nato slabe pol ure vožnje po makadamskih cestah. Parkira se ob robu makadamske ceste ter se do jame potrebuje peš še cca 15 minut po gozdni vlaki, del tudi po markirani poti in nato po brezpotju. Ker je jama na odmaknjenem težje sledljivem delu se jo pogosto poišče s pomočjo gps naprave. Vhod v jamo je velik, jama pa je odprta (ni zaprta z rešetkami).

JAMA ŠTABERNICA ZA OTROKE

Oprema

Nujno potrebna oprema za otroke in odrasle za v jamo je čelada, lučka ter dobra obutev. Priporočamo škornje z dobrim profilom, da ne drsijo. Priporočljiv je tudi kombinezon in po želji tudi rokavice. Plezalnega pasa in vrvi v tej jami ne potrebujemo.

Dostop po gozdu

Za otroke je zanimiv že dostop po gozdu, kjer lahko prosto tekajo naokoli in se med tem igrajo.

Raziskovanje jame

Za otroke je običajno raziskovanje jam prava atrakcija. Tema, kjer si lahko sami svetijo z naglavno svetilko, raziskovanje med kapniki, plezanje po kapnikih in skalah, raziskovanje rovov itd. privlači skoraj vse otroke. Še posebej, če je več otrok skupaj jame kmalu postanejo prostor za skrivalnice.

Jamski škrat

Da pa otroke še dodatno navdušimo nad jamarstvo, jim za kakšen lep kapnik pripravimo zaklad in jim rečemo, da je za njih jamski škrat nekaj pustil. Iskanje zaklada je običajno najbolj zanimiv dogodek. Lizika, bombončki, čokolada…morda kdaj kakšna majhna igračka jim v jami še toliko več pomeni, saj verjamejo, da jim jih je zares pustil jamski škrat.

Malica pred jamo

Ob povratku iz jame priporočamo počitek za malico in pijačo pred vhodom, kjer se da sedeti na skalah ali pa kar na tleh.