Kraška jama, kjer ob občudovanju jamskih lepot opazimo z malo domišljije tudi mnoge podobe. Posebno pa je tudi njeno ime, Pekel. Ime je dobila po tem, ko se je zaradi toplejšega zraka v njej v zimskih mesecih iz nje kadilo in so se je ljudje bali ter ji nadeli to ime. Skozi jamo teče potok, ki ima dva imena. Preden ponikne se imenuje Ponikvica. Ko pa priteče iz jame pa Peklenščica. Potok v jami je prava atrakcija, saj tvori čudovit slap in več manjših slapičev. Z malo sreče pa v njem opazimo tudi kakšnega potočnega raka.

Po okoliških gozdovih in travnikih je speljana lepa Gozdna in geološka učna pot, ki je opremljena z poučnimi informacijskimi tablami. Na krožni učni poti srečamo kar 10 informacijskih tabel, kjer izvemo marsikaj zanimivega.

Dostop do izhodišča, parkirišče pred jamo Pekel:

Ljubljana – parkirišče pred jamo Pekel:

Razdalja: 67 km

Čas vožnje: 50 min

Maribor – parkirišče pred jamo Pekel:

Razdalja: 66 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate izhodišča, parkirišče pred jamo Pekel: 46.286431°N / 15.130952°E

Jama Pekel

Ogled jame Pekel:

Čas ogleda: cca 45 minut

Primerno za: družine z majhnimi otroki ter tudi vse ostalo. Za vozičke ni primerno, razen dostop do jame.

Primerno vreme: ob vsakem vremenu.

Primeren čas: v času obratovanja, od začetka marca do konec oktobra

Odpiralni čas: http://www.td-sempeter.si/narava/jama-pekel/informacije/

Kontakt: info@td-sempeter.si, 031 645 937

Vstopnina: https://td-sempeter.si/narava/jama-pekel/informacije/

Jama Pekel

Opis Gozdne in geološke učne poti:

Izhodišče: jama Pekel

Dolžina poti: 2 km

Višinska razlika na poti: 131 m

Čas hoje: 1 h 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni preveč snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema.

Pot je označena.

Voden ogled: če želite voden ogled, predhodno kontaktirajte Zavod za gozdove (zgs.zalec@siol.net, 03 57 18 588, 041 657 609 – g. Petrič ali 041 657 600 – g. vočko) ali Turistično društvo Šempeter (info@td-sempeter.si, 03 700 20 56, 031 645 937).

Gozdna in ekološka učna pot

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Mariboru. Avtocesto zapustimo na izvozu za Šempeter, kjer nadaljujemo z vožnjo proti Žalcu in Celju. Peljemo se skozi krožno križišče (smer Žalec in Celje) ter v naslednjem križišču skrenemo levo. Tam opazimo tudi smerokaz za jamo Pekel. Nato ves čas sledimo tablam in prispemo do parkirišča v bližini jame Pekel.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Žalec, Arjo vas. Zapeljemo se do Žalca, kjer v krožnem križišču skrenemo desno ter se peljemo v smeri proti Šempetru, a le do križišča s semaforjem, kjer skrenemo desno za Gotovlje. Peljemo se skozi Gotovlje, nadaljujemo do Podloga v Savinjski dolini, od koder pa imamo do jame Pekel le še 2,5 km. Tam so že tudi smerokazi.

OGLED JAME PEKEL

S parkirišča se podamo po označeni poti do jame Pekel. Od parkirišča do jame je pet minut hoje po lepi poti ob potoku, kjer je tudi informacijska tabla za učno pot. Na ogled jame se podamo vodeno, kjer s pomočjo izkušenih vodnikov izvemo mnogo zanimivega. V jamo se podamo na eni strani ter na drugi, na vrhu pridemo iz nje.

POHOD PO GOZDNI IN GEOLOŠKI UČNI POTI

Pohod po učni poti je zelo zanimiv, saj se ob občudovanju lepe narave še marsikaj poučnega naučimo. Informacijske table, ki nas spremljajo čez celotno pot nam predstavijo zanimivosti tamkajšnjega okolja. Na najvišji točki učne poti se nahajajo lesene klopi, kjer je odličen prostor za počitek in malico.

JAMA PEKEL TER GOZDNA IN GEOLOŠKA UČNA POT ZA OTROKE

Jama Pekel

Jama je lepo osvetljena z dobro urejenimi potmi, katere z lahkoto prehodijo tudi majhni otroci. Priporočamo nekaj več pazljivosti na strmih stopnicah. Sicer pa je ogled jame z izkušenimi vodniki prava atrakcija, saj nam povedo in pokažejo mnogo zanimivosti. Z malo sreče lahko vidimo tudi netopirje ter potočne rake.

Gozdna in geološka učna pot

Učna pot je zaradi poučnih informacijskih tabel zelo zanimiva, saj z njihovo pomočjo izvemo marsikaj zanimivega. Otroci lahko med potjo splezajo tudi na lovsko prežo, na najvišji točki si privoščimo počitek, malico in otroci tudi igro.

Igrala

Pred jamo se nahajajo zanimiva igrala, kjer nedvomno potrebujemo nekaj več časa.

Postanek pred jamo

Poleg zanimivih igral pa se pred jamo nahajajo tudi lesene klopi in mize, kjer je odličen prostor za postanek.

V času Božičnih praznikov

V tem času je tam prava atrakcija, saj prirejajo žive jaslice. Pohod skozi jamo je takrat nadvse zanimiv, saj je vse predstavljeno v prazničnem vzdušju.