Izvir Krupe velja za najlepši izvir v Beli krajini in tudi enega najlepših v Sloveniji. Reka, ki tam izvira je dolga le 2,5 km. Njen izvir je pod mogočno 30 metrov visoko skalno steno v vasi Gradac. Ob izviru se nahaja jez žage, preko katerega se preliva voda reke.

Dostop do izvira Krupe:

Ljubljana – izvir Krupe:

Razdalja: 97 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – izvir Krupe:

Razdalja: 213 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Koordinate izvira Krupe: 45.634982°N / 15.216980°E

Izvir Krupe

Pomembni podatki:

Primerno za: vse obiskovalce

Primerno za vozičke: da

Čas aktivnosti: cca 1h

Priporočen čas obiska: primeren čas je čez vse leto, zagotovo pa je najlepše doživetje od pomladi do jeseni.

Vstopnina: ni vstopnine

Dostop do izvira: 5 – 10 minut hoje od parkirišča.

Pot je označena.

Izvir Krupe

OPIS DOSTOPA DO IZVIRA KRUPE

Iz Maribora se peljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo po Dolenjski avtocesti. Avtocesto zapustimo na drugem izvozu za Novo mesto ter se nato držimo smeti proti Metliki in Črnomlju. Peljemo se do vasi Jugor, od koder nadaljujemo v smeri Semiča. V Semiču nadaljujemo naravnost ter v prvem večjem križišču skrenemo levo proti Metliki in Stranski vasi. Peljemo se naravnost ter v vasi Praprot skrenemo levo proti Krupi. Parkiramo ob cesti na večjem parkirišču, kjer vidimo informacijske table za izvir Krupe. Od tam imamo do izvira 5 do 10 minut enostavne hoje.

IZVIR KRUPE ZA OTROKE

Ogled

Kjer je voda, tam je raj za otroke. Otroci takoj najdejo zabavo, mečejo kamenčke v vodo, si ogledujejo lep okvir v obliki srčka in prosto tekajo naokoli po lepi naravi.

Čas za počitek

Na voljo je več lesenih klopi, kjer si lahko privoščimo počitek ter ob tem opazujemo enega najlepših izvirov v Sloveniji.