Izola, majhno mediteransko mesto, ki je primerno tako za poletni dopust ali krajše izlete v vseh letnih časih. Tako otroci kot starši v mestecu in njegovi okolici najdemo mnogo zanimivosti.

Dostop do Izole:

Ljubljana – Izola:

Razdalja: 110 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Izola:

Razdalja: 236 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Koordinate Izole (center): 45.538701°N / 13,657337°E

Primeren čas obiska: vsi letni časi, priporočamo ob lepem in toplem vremenu

Primerno za: vse starosti otrok in ostale

Izola

DOSTOP

Iz Maribora in Ljubljane se peljemo naprej od Ljubljane po Primorski avtocesti, mimo Kopra, kjer takoj za tunelom že opazimo prvi odcep za Izolo. Hitro cesto lahko zapustimo na prvem ali na drugem izvozu. Tam pa nas smerokazi že usmerijo proti centru in mnogim parkiriščem.

IZOLA ZA OTROKE

Staro mestno jedro

V starem mestnem jedru se lahko sprehodimo po ozkih ulicah s čudovito arhitekturo. Del mesta, ki je obrnjen proti morju, kjer je tudi marina, je še posebej zanimiv za sprehode in posedanje na klopcah. V starem mestnem jedru ne manjka lokalov in pa slastnih sladoledov, ob katerih še posebej uživajo otroci.

Park in vodometi

V centru Izole se nahaja manjši park, kjer je odličen prostor za posedanje v senci. Za otroke pa sta še posebej zanimiva vodometa.

Kopanje

Plaža Svetilnik: Izola ima tik ob starem mestnem jedru urejeno mestno plažo Svetilnik. Zanimivost plaže je, ker se nahaja tik ob centru, ima veliko sence in pogled celo do Julijskih Alp.

Plaža Bele skale: plaža se nahaja od Izole v smeri Pirana. Dostop do tja je samo peš in od Simonovega zaliva potrebujemo cca 10 minut hoje. Priporočamo parkiranje na parkirišču pod Belvederjem. Senco lahko najdemo pod kakšnim grmičkom, sicer pa je ni.

Plaža Simonov zaliv: plaža, ki je najbolj primerna za otroke, saj je veliko plitvine, ne manjka pa tudi rekvizitov za otroke.

Mesečev zaliv: med rtoma Strunjan in Ronek se nahaja Mesečev zaliv, kjer je tudi najbolj divja plaža na Slovenski obali. Dostop do plaže je samo peš in sicer z otroki priporočamo dostop s strani Strunjana, od koder je označena pohodna pot. Za dostop od parkirišča v Strunjanu do Mesečevega zaliva potrebujemo cca pol ure hoje.

Sprehod ob obali

Med Izolo in Koprom je lepo urejena sprehajalna in kolesarska pot. Med potjo so tudi igrala. Dolžina poti v eno smer je 6,5 km, ampak se lahko odločimo tudi za krajši del in prehodimo ali prekolesarimo le del sprehajalne / kolesarske poti.