Hum nad Laškim je vrh nad Laškim, iz katerega se razprostira lep razgled. Pot na vrh je kratka in primerna tudi za otroke. Le zadnji del je potrebno nekaj več pazljivosti, ker pot poteka po skala in je varovana z jeklenicami.

Dostop do izhodišča, Laško – grad Tabor:

Ljubljana – Laško:

Razdalja: 90 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – Laško:

Razdalja: 66 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate izhodišča v Laškem, grad Tabor: 46.1573°N / 15,2374°E

Hum nad Laškim, razgled

Opis pohodne poti od gradu Tabor:

Nadmorska višina izhodišča: 299 m

Nadmorska višina Huma nad Laškim: 583 m

Višinska razlika: 284 m

Čas hoje: 40 min

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Priporočamo navezo za otroke, saj je zadnji del varovana pot z jeklenicami.

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: pohodniška oprema za visokogorje, saj je proti vrhu del varovane poti po skalah.

Pohod na Hum nad Laškim

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Tako iz Ljubljane kot Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti. Iz obeh strani le do Celja, kjer zapustimo avtocesto ter se peljemo do centra Laškega. Tam sledimo smerokazom za grad Tabor. Parkiramo na parkirišču v bližini gradu.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča v bližini gradu se odpravimo po markirani poti proti vrhu Huma. Pot večji del poteka po gozdu in se ves čas strmo vzpenja. Med potjo bomo lahko izvedeli kaj več o planinskem cvetju na informacijski tabli. Razgled med potjo proti vrhu se najlepše odpre pri Prižnici, ki je posebej označena. Malo pod vrhom prispemo do križa. Od križa do vrha pa je del poti zavarovane z jeklenico. Pot je zelo kratka, saj skale z jeklenico premagamo v manj kot petih minutah. Na vrhu je vpisna knjiga, znamenje z napisom Huma ter klopi in mize in seveda lep razgled.

OSTALI DOSTOPI

Iz istega izhodišča je na vrh še ena pot, za katero potrebujemo eno uro in petnajst minut ter poteka po zahodnem grebenu. Med to potjo je nekaj več jeklenic. Prav tako je označena.

HUM NAD LAŠKIM ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Hum je kratek, kar pomeni, da je zaradi tega primeren tudi za manjše otroke. Del poti čez skale, kjer je jeklenica pa je potrebne nekaj več previdnosti. Otroci načeloma zelo radi plezajo po takšnem razgibanem terenu in ravno tu je idealna možnost, da se preizkusijo v tem, ker je del poti z jeklenico zelo kratek. Odveč ni niti naveza ter čelada za otroke.

Na vrhu čas za počitek ter malico

Na lepo razglednem vrhu je lesena miza ter klopi, kjer si lahko privoščimo čas za malico, počitek in tudi igro. Priporočamo previdnost za otroke, saj so z vrha strma pobočja, tako da skrivalnice in podobne igre odpadejo.

Spoznavanje narave

Poleg lepe narave, ki nas ves čas obdaja pa lahko otrokom kaj več povemo ob zanimivi informacijski tabli o planinskem cvetju.

Grad Tabor

Za na konec si je zanimivo ogledati še lep Laški grad Tabor, kjer lahko gremo okoli celega gradu ter tudi na njegovo grajsko dvorišče.

Igrala

V centru Laškega ob Savinji se nahajajo zanimiva igrala, kjer je tudi lokal s slastnim sladoledom.