Heidi Alm je gorska vasica, ki jo obkrožajo enostavno dostopno dvatisočaki. V vasici in njeni okolici je mnogo zanimivosti za vso družino. Od pohodov, smučanja, igre, uživanja v lepi gorski naravi, odlične kulinarike in še mnogo več.

Dostop do izhodišča, Heidi Alm:

Ljubljana – Heidi Alm:

Razdalja: 147 km

Čas vožnje: 1 h 55 min

Maribor – Heidi Alm:

Razdalja: 185 km

Čas vožnje: 2 h 45 min

Koordinate izhodišča, Heidi Alm: 46.863367°N / 13,831522°E

Heidi Alm

Opis pohodne poti na Falkert:

Nadmorska višina izhodišča: 1872 m

Nadmorska višina Falkerta: 2308 m

Višinska razlika: 436 m

Čas hoje: 1 h 30 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega. Za odrasle pa je gora odlična tudi za turne smuke pozimi.

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Priporočilo: priporočamo pohod tudi na ostale okoliške vrhove (Rodresnöck, Schwarzkofl in Falkertköpfl)

Pohodne poti nad Heidi Alm

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti skozi predor Karavanke, nato pa sledimo avtocesti do Beljaka, kjer jo zapustimo in nadaljujemo vožnjo proti Feldkirchnu. Peljemo se ob Osojskem jezeru. Ko prispemo v Feldkirchen, nadaljujemo v smeri Turacher Höhe. Peljemo se mimo krajev Himmelberg, Gnesau, Mitterdorf ter do kraja Wiedweg, kjer se nam z leve priključi cesta iz Bad Kleinkircheima. Od tega križišča se peljemo še nekaj metrov, kjer nas oznake za Heidi Alm usmerijo levo navzgor. Cesti sledimo do njenega konca, do Heidi Alm. Parkiramo na enem izmed večjih označenih parkirišč.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini do Dravograda, kjer prečkamo mejni prehod in nadaljujemo proti Celovcu. V Avstriji se priključimo na avtocesto, a jo pri Celovcu zapustimo in nadaljujemo proti Feldkirchnu. Ko prispemo v Feldkirchen, nadaljujemo v smeri Turacher Höhe. Peljemo se mimo krajev Himmelberg, Gnesau, Mitterdorf ter do kraja Wiedweg, kjer se nam z leve priključi cesta iz Bad Kleinkircheima. Od tega križišča se peljemo še nekaj metrov, kjer nas oznake za Heidi Alm usmerijo levo navzgor. Cesti sledimo do njenega konca, do Heidi Alm. Parkiramo na enem izmed večjih označenih parkirišč.

OPIS POHODNE POTI NA FALKERT

S parkirišča imamo možnost dostopati do gore Falkert na več načinov. Za otroke priporočamo direktno pot ali pa pot preko sedla (Falkerscharte ali Hundsfeldcharte). Razlika v času hoje med direktno potjo in obema sedloma je cca 15 minut. Vse poti so lepo označene. Sicer pa se ves čas vidi vrh in je ob lepem vremenu orientacija zelo enostavna. Priporočamo, da se naredi krožna pot, gor po direktni, nazaj čez eno ali drugo sedlo. Ali obratno.

NADALJEVANJE POTI NA RODRESNÖCK (2310 m)

Iz vrha Falkerta lahko nadaljujemo pohod na sosednji vrh Rodresnöck, do katerega potrebujemo dodatnih cca 30 minut. Spustimo se na sedlo Falkerscharte ter sledimo po razglednem grebenu do vrha Rodresnöcka. Ponovno lahko delamo krožne poti. Predlagamo vzpon na Falkert po direktni poti ali preko sedla Hundsfeldcharte, nadaljevanje čez sedlo Falkerscharte na Rodresnöck, od katerega se nato vrnemo do sedla Falkerscharte, kjer se spustimo nazaj do Heidi Alm.

OD RODRESNÖCK DO SCHWARZKOFLA (2168 m)

Od Rodresnöcka lahko nadaljujemo še za cca 20 minut do naslednjega vrha, Schwarzkofla. Z vrha Rodresnöcka se spustimo po markirani poti navzdol proti vzhodu. Po cca 2 minutah hoje prispemo na slabše označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno navzdol. Slabše uhojena stezica nas pripelje do travnatega slemena, kjer prispemo na neizrazit preval med Rodresnöckom in Schwarzkoflom. Od tu naprej se začnemo zložno vzpenjati proti vrhu, ki ga ves čas vidimo. Vrnemo se po isti poti.

IZ FALKERTA NA FALKERTKÖPFL (2197 m)

Če gledamo iz smeri Heidi Alm, se desno od Falkerta vidi še en vrh, ki pa se imenuje Falkertköpfl. Od Heidi Alm do vrha Falkertköpfl je le dobra ura hoje. Sicer pa lahko pohod na vrhova Falkert in Falkertköpfl združim. Ko prispemo do sedla Hundsfeldcharte samo nadaljujemo po grebenu desno in prispemo na vrh Falkertköpfl, v nasprotno stran pa na vrh Falkert.

HEIDI ALM ZA OTROKE

Pohodi

Pohodi po okoliških precej visokih vrhovih so enostavni in primerni tudi za najmlajše. Za tiste nekoliko večje in željne plezanja pa obstaja na vrh Falkert tudi ferata.

Igranje ob jezeru

V centru vasice Heidi Alm se nahaja jezero, okoli katerega je sprehajalna pot ter klopi za počitek. Jezero je odlična izbira za igro.

Heidi park

V vasici Heidi Alm se nahaja doživljajski park za otroke, kjer ne manjka skulptur Heidi in njenih prijateljev.

Koče

V Heidi Almu je več koč in ostalih lokalov, kjer si lahko privoščimo odličen obrok, predvsem domače Avstrijske kulinarike.

Smučanje

Pozimi so po okoliških hribih urejena smučišča, ki pa so zaradi svoje položne lege odlična izbira za otroke.