Gradiško jezero je umetno jezero, ki privablja ljubitelje pohodov in lepe narave. Okrog jezera je speljana 4200 metrov dolga pohodna pot. Podamo pa se lahko tudi na Gradiški grič, na katerem stoji cerkev sv. Marjete.

Dostop do izhodišča, Gradiško jezero:

Ljubljana – Gradiško jezero:

Razdalja: 25 km

Čas vožnje: 20 min

Maribor – Gradiško jezero:

Razdalja: 104 km

Čas vožnje: 1 h

Koordinate izhodišča, parkirišče pri Gradiškem jezeru: 46.162124°N / 14.708195°E

Gradiško jezero

Opis pohodne okoli Gradiškega jezera:

Izhodišče: parkirišče ob jezeru

Dolžina poti: 4200 m

Čas hoje: 1,5 h

Opis poti: pot je speljana po makadamski cesti, ki je zaprta za promet

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Primerno za športne vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot ni označena, ampak se je na da zgrešiti.

Gradiško jezero

OPIS DOSTOPA DO PARKIRIŠČA OB GRADIŠKEM JEZERU

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Lukovico. Nato sledimo oznakam za vasi Zgornje Prapreče in Gradišče pri Lukovici. Peljemo se skozi omenjene vasi in sledimo oznakam za Gradiško jezero. Parkiramo na urejenem in označenem parkirišču.

OPIS POHODNE POTI OKROG GRADIŠKEGA JEZERA

S parkirišča se podamo na makadamsko cesto, ki vodi okrog jezera. Sami se odločimo, na katero stran, saj je pot krožna. Pot nas ves čas vodi po makadamski cesti ob jezeru. Po makadamski cesti pa se lahko podamo tudi s kolesom. Med potjo je nekaj lesenih klopi, kjer si lahko privoščimo počitek.

Opis pohodne na Gradiški grič:

Izhodišče: parkirišče ob jezeru

Nadmorska višina Gradiškega jezera: 355 m

Nadmorska višina Gradiškega griča: 485 m

Višinska razlika: 130 m

Čas hoje: 25 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Po planinski poti ni primerno za vozičke, okoli po cesti, ki pa zahteva le 5 minut več hoje pa je primerno za vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena, če v zadnjem delu ne.

Gradiški grič

OPIS POHODNE POTI NA GRADIŠKI GRIČ

S parkirišča ob jezeru se podamo po makadamski cepi po nasipu nad jezerom ter se na drugi strani nasipa spustimo nekaj metrov navzdol, kjer se pot spremeni v kolovoz. Ko prispemo do razcepa poti, nadaljujemo po zgornji poti. Nekaj časa se vzpenjamo in prispemo na drugi kolovoz, kjer sledimo markacijam. Prispemo do ceste, kjer se markirana pot spušča po cesti. Tukaj pa izberemo pot naravnost na slabšo stezico. Ta del poti ni označen. Pot nas vodi do obzidja cerkve. Lahko se vzpnemo še na travnik nad cerkvijo sv. Marjete, od koder je lep razgled.

GRADIŠKO JEZERO IN GRADIŠKI GRIČ ZA OTROKE

Pohod

Pohod okrog jezera in / ali na Gradiški grič je enostaven in primeren za otroke. V kolikor sta obe poti za otroke v enem dnevu preveč naporni, se lahko podamo na vsako pot v svojem dnevu.

Hranjenje labodov

Skoraj vedno na Gradiškem jezeru opazimo labode, ki komaj čakajo na košček suhega kruha.