Grad Žovnek velja za enega najstarejših gradov na Slovenskem. Graditelj ni znan, so pa znani njegovi kasnejši lastniki. Vhod v grajski kompleks je urejen preko mostu. Najbolj fascinantni del gradu je nedvomno okrogli obrambni stolp. Medtem ko se grad nahaja na hribu, je v dolini ne daleč od gradu veliko umetno zajezeno Žovneško jezero. Prvotno je namen jezera za namakanje kmetijskih površin, je pa zanimivo tudi za ljubitelje opazovanja ptic ter sprehajalce in tiste, ki si želijo miru v lepi naravi.

Dostop do izhodišča za grad Žovnek:

Ljubljana – Žovneško jezero:

Razdalja: 57 km

Čas vožnje: 45 min

Maribor – Žovneško jezero:

Razdalja: 75 km

Čas vožnje: 55 min

Koordinate izhodišča, Žovneško jezero: 46.277130°N / 15.010015°E

Grad Žovnek

Opis pohodne poti do gradu Žovnek:

Nadmorska višina izhodišča, Žovneško jezero: 305 m

Nadmorska višina gradu Žovnek: 409 m

Višinska razlika: 104 m

Čas hoje: 15 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, ter starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki. Po cesti, ki vodi do gradu možen dostop tudi s športnimi vozički.

Primeren čas obiska: v vseh letnih časih, ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodniška oprema

Razgled z gradu Žovnek na Žovneško jezero

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Vransko ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Celja. Ko opazimo odcep za Braslovče levo, skrenemo na to cesto. Cesti proti Braslovčam sledimo le dokler ne opazimo smerokaza za grad Žovnek levo. Po nekoliko ožji cesti se peljemo ob Žovneškem jezeru dokler da ne opazimo planinske oznake za grad Žovnek. Tam ni primernega mesta za parkiranje, zato se peljemo malo višje proti gradu, kjer nekje ob cesti poiščemo primeren prostor za parkiranje.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Šentrupert. Tej cesti sledimo proti Mozirju. Ko vidimo odcep v Kraju Parižlje za Spodnje Gorče, skrenemo levo. Prečimo glavno cesto Gomilsko – Braslovče ter sledimo oznakam za grad Žovnek. Po nekoliko ožji cesti se peljemo ob Žovneškem jezeru dokler da ne opazimo planinske oznake za grad Žovnek. Tam ni primernega mesta za parkiranje, zato se peljemo malo višje proti gradu, kjer nekje ob cesti poiščemo primeren prostor za parkiranje.

OPIS POHODNE POTI

Od tam, kjer parkiramo se usmerimo do smerokazov za pohodno pot na grad Žovnek. Pot nas vodi čez travnik do roba gozda, kjer postane krajši del poti precej strm, a se kmalu položi. Prispemo na širši kolovoz, kjer kmalu prispemo do razpotja. Nadaljujemo levo v klanec ter po kratkem strmem vzponu prispemo do gradu Žovnek. Pot je ves čas lepo označena, tako da je ne moremo zgrešiti.

GRAD ŽOVNEK IN ŽOVNEŠKO JEZERO ZA OTROKE

Pohod na grad žovnek

Pohod na grad Žovnek je tako kratke, enostaven ter pot tako dobro označena, da je primeren tudi za zelo male otroke, volje hoje. Začetek poti je za otroke zanimiv, ker je tam jezero, cilj pa, ker je tam grad.

Grad Žovnek

Za otroke so gradovi zanimivi že zaradi pravljic, ki jim jih prebiramo. Z malo domišljije o pravljičnih gradovih jim bomo pohod lahko zelo popestrili.

Žovneško jezero

Otroci si običajno ob vodi kmalu najdejo zabavo. Le te ne bo manjkalo ob Žovneškem jezeru, kjer lahko dostopamo do jezera na več različnih točkah, opazujemo ptice, se igramo, sprehajamo in uživamo ob lepi naravi ter razgledu na grad Žovnek.