Grad Bogenšperk je eden najlepših ter najpomembnejših slovenskih gradov. Izvira iz prve polovice 16. Stoletja, še posebej pa je pomemben njegov del zgodovine od 1672 leta dalje, ko ga je kupil ter obnovil slovenski polihistor in znanstvenik Janez Vajkard Valvasor. V gradu je namreč napisal svoje najpomembnejše delo, Slava vojvodine Kranjske. Ogledamo si lahko veličastno zunanjost gradu, park, v grajskem muzeju pa Valvasorjeve delovne sobe, tiskarne, geodetske zbirke ter ostale zbirke. V okolici gradu poteka zanimiva trim steza, na voljo pa so tudi igrala za otroke.

Dostop do gradu Bogenšperk:

Ljubljana – grad Bogenšperk:

Razdalja: 44 km

Čas vožnje: 45 min

Maribor – grad Bogenšperk:

Razdalja: 121 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Naslov: Bogenšperk 5, 1275 Šmartno pri Litiji

Koordinate gradu Bogenšperk: 46.023119°N / 14.856250°E

Grad Bogenšperk

Ogled gradu Bogenšperk:

Čas ogleda: cca 1 h oziroma po želji

Primerno za: družine z majhnimi otroki ter tudi vse ostalo. Zagotovo je ogled zanimiv že za triletnike, saj je v gradu več razstavnih eksponatov zanimivih tudi za otroke.

Vozički: z vozičkom je možno dostopati do grajskega dvorišča ter del tudi po parku in drevoredu, kjer pa je makadam.

Primeren čas: vsi letni časi.

Spletna stran gradu Bogenšperk: www.bogensperk.si

Odpiralni čas:

  • Januar, februar, marec, november in december: od ponedeljka do petka 10.00-14.00, sobote, nedelje in prazniki 10.00-16.00.
  • April, maj, junij, september in oktober: od ponedeljka do petka 9.00-16.00, sobote, nedelje in prazniki 10.00-18.00.
  • Julij in avgust: vsak dan 9.00-18.00.

Vstopnina: odrasli 5,50 EUR; upokojenci 4,50 EUR; učenci, dijaki in študenti 4 EUR; predšolski otroci imajo brezplačno. Več o vstopninah: https://www.bogensperk.si/informacije.html

Grad Bogenšperk

OPIS DOSTOPA DO GRADU BOGENŠPERK

Iz Ljubljane se peljemo do Litije, kjer v centru skrenemo desno za Šmarno pri Litiji. Peljemo se skozi Šmartno pri Litiji, kjer pa že opazimo smerokaze za grad Bogenšperk. Od Šmartnega pri Litiji do gradu Bogenšperk nas loči le še 4,5 km. Parkiramo na urejenem parkirišču pred gradom.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane, katero zapustimo na izvozu za Trojane. Peljemo se skozi Izlake, Zagorje ob Savi ter nato sledimo oznakam za Litijo. Ko prispemo do Litije, sledimo oznakam za Šmartno pri Litiji. Peljemo se skozi Šmartno pri Litiji, kjer pa že opazimo smerokaze za grad Bogenšperk. Od Šmartnega pri Litiji do gradu Bogenšperk nas loči le še 4,5 km. Parkiramo na urejenem parkirišču pred gradom.

Do gradu Bogenšperk lahko prispemo tudi iz južne strani in sicer Dolenjsko avtocesto zapustimo na izvozu za Ivančno Gorico, kjer že opazimo smerokaze za grad Bogenšperk. Od Ivančne Gorice do gradu je 16 km.

OGLED GRADU BOGENŠPERK

Na ogled gradu se lahko podamo individualno ali vodeno. V kolikor se podamo individualno, se v gradu zlahka orientiramo. Prav tako pa lahko pomembne podatke o vseh razstavnih eksponatih tudi sami preberemo. Na grajskem dvorišču si lahko privoščimo počitek ter ob njem tudi pijačo. Za gradom se nahajajo enostavnejša igrala, park z drevoredom ter trim steza.

GRAD BOGENŠPERK ZA OTROKE

Ogled gradu Bogenšperk

Ogled gradu je nedvomno zanimiv tudi otrokom. Nekoliko večji otroci bodo že razumeli in poznali zgodovino gradu, mlajši pa uživali predvsem na ogledu najrazličnejših predmetov. Še posebej otroke preseneti nagačen medved.

Postanek na grajskem dvorišču ter otroška igrala

Priporočamo postanek na grajskem dvorišču, kjer lahko uživamo ob občudovanju čudovite arhitekture ter v toplejšem delu leta tudi spijemo pijačo. Na zadnji strani gradu pa se nahajajo tudi enostavnejša igrala, kjer otroci takoj najdejo čas zase.

Park

Lahko se podamo na sprehod po parku, po katerem poteka tudi del trim steze. V parku bomo ob robu gozda (če se podamo na zadnji strani gradu levo navzdol po stopnicah v gozd) opazili odrezano naravno skalo. Gre za kot nekakšno naravno akustično dvorano. Lahko se tudi sami ali pa naši otroci preizkusimo v petju. V parku pa se nahaja tudi čudovit drevored.

Trim steza

Na zadnji strani gradu opazimo stopnice navzdol v gozd, katere nas pripeljejo do trim steze. 2,3 km dolga trim steza z 12 postajami nas vodi skozi drevored ter po gozdu. Trim steza pa ne služi le za razgibavanje, lahko tudi za prijeten sprehod z otroki. Ob trim stezi opazimo tudi majhno kapelico, za katero legenda pravi, da če trikrat zaokrožimo okoli nje, si bomo nabrali pozitivno energijo.