Gozdna učna pot v Dobrni poteka po delu Anine poti. Na učni poti na zabaven način spoznamo naravno in kulturno dediščino. Na voljo je več lesenih klopi, kjer se bomo lahko tudi spočili. Učna pot se začne pri jami Ledenici, nato se sprehodimo skozi sotesko Drenovec, kjer je tudi slap, nadaljujemo do kmetije Marovšek ter nekaj metrov naprej do domačije Šumej. Na domačiji Šumej si lahko ogledamo črno kuhinjo. Povratek nazaj v dolino le del poteka po isti poti, sicer pa je pot krožna. Po delno skalnatem in strmem pobočju se po lepo urejeni pohodni učni poti vrnemo do jame Ledenice.

Dostop do izhodišča, jama Ledenica:

Ljubljana – jama Ledenica:

Razdalja: 82 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – jama Ledenica:

Razdalja: 66 km

Čas vožnje: 55 min

Koordinate izhodišča, jama Ledenica: 46.353909°N / 15.233539°E

Gozdna učna pot Dobrna

Opis Gozdne učne poti Dobrna:

Izhodišče: ob jami Ledenici

Čas hoje: 1,5 h

Primerno za: samostojno hojo otrok od cca štirih let naprej (del pot lahko prehodijo tudi mlajši otroci), za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas pohoda: v času, ko ni preveč snega, saj je na določenih predelih lahko precej spolzko.

Vstopnine: za ogled črne kuhinje je vstopnina 2 eur za odraslo osebo, za otroke brezplačno.

Pot je označena

Gozdna učna pot Dobrna

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo vas, Velenje. Peljemo se v smeri Velenja, a led do odcepa za Dobrno, kjer skrenemo desno. Peljemo se do Dobrne, kjer se peljemo skozi Dobrno ter Zavrh nad Dobrno. Zapeljemo se še malo naprej po cesti in bomo na desni strani opazili informacijske table za učno pot ter jamo Ledenico. Tam parkiramo.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Celje center in nato skrenemo za Vojnik. Peljemo se do Vojnika in malo za Vojnikom skrenemo levo za Dobrno. Peljemo se do Dobrne, kjer se peljemo skozi Dobrno ter Zavrh nad Dobrno. Zapeljemo se še malo naprej po cesti in bomo na desni strani opazili informacijske table za učno pot ter jamo Ledenico. Tam parkiramo.

OPIS GOZDNE UČNE POTI DOBRNA

Ko parkiramo, se podamo do informacijske table, kjer je tudi zemljevid celotne poti. Prvi ogled je Kneipovo korito, takoj za tem pa jama Ledenica. Nato pot nadaljujemo po soteski, kjer je tudi slap, kateri pa žal nima vedno vode. Na razgledni točki nad sotesko se nam odpre razgled na dolino. Med učno potjo srečamo kar 11 informacijskih tabel, kjer se marsikaj poučnega naučimo. Sprehodimo se lahko tudi do domačije Šumej, kjer si lahko ogledamo črno kuhinjo in preostale dele starinske hiše. Le krajši del poti poteka po isti poti, sicer pa je pot krožna.

GOZDNA UČNA POT DOBRNA ZA OTROKE

Pohod

Pohod je primeren za otroke, ki so vajeni hoje vsaj uro in pol in sicer po hribih. Ponekod je pot precej strma, zato priporočamo dodatno pazljivost.

Zanimivosti na poti

Poleg informacijskih tabel je na poti veliko zanimivosti, ki pritegnejo otroke. Že na začetku poti jim je zelo zanimiva jama ledenica, kjer jim lahko razložimo, da je bila umetno narejena in sicer v namene za shranjevanje piva.

Igrala

Po končanem pohodu priporočamo, da se podate na zanimiva igrala v park v Dobrni. Park je zanimiv tudi za sprehod.