Gorenje pri Zrečah je manjša vas na lepo razglednem delu Pohorja. Mimo vodi pohodna pot na Roglo, lahko pa se na pohod podamo samo do Gorenja. V vasi se nahaja znana gostilna Smogavc, kjer pa zaradi inovativnih igral še posebej uživajo otroci.

Dostop do izhodišča, Črešnova:

Ljubljana – Črešnova:

Razdalja: 100 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Črešnova:

Razdalja: 45 km

Čas vožnje: 40 min

Koordinate izhodišča, Črešnova: 46.394323°N / 15.392319°E

Gorenje pri Zrečah

Opis pohodne poti do Gorenja pri Zrečah:

Izhodišče: Črešnova

Čas hoje: 30 min

Pot poteka po asfaltirani cesti ali pa jo nekoliko skrajšamo čez travnike.

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Za vozičke je primerno po cesti.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot ni označena.

Gorenje pri Zrečah

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Mariboru. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Nato se peljemo skozi Slovenske Konjice do Zreč. Malo naprej od Zreč v smeri Rogle opazimo smerokaz v desno za Gorenje. Tam skrenemo in se peljemo do vasi Črešnova, kjer parkiramo nekje v centru ali pred vasjo.

OPIS POHODNE POTI DO GORENJA

Ko parkiramo nekje v ali pred vasjo se podamo po cesti naprej do Gorenja. Potrebujemo cca pol ure hoje. Med potjo lahko uberemo tudi pot čez gozd ali travnik. Je več kolovozov, ni pa označene poti. Raziskovanje je še toliko bolj zanimivo, za katero pa je potrebna le dobra orientacija, sicer pa se ni možno izgubiti. Na hribu pred seboj opazimo cerkev, ki leži na robu Gorenja. Po cesti pa je primerno tudi za vozičke.

V kolikor želimo imeti do Gorenja daljši pohod, lahko začnemo z hojo že v Zrečah in sledimo oznakam za Roglo. Pot na Roglo nas vodi mimo Gorenja.

GORENJE ZA OTROKE

Pohod

Za pohod si lahko izberemo krajšo ali daljšo turo. Krajša je primerna za samostojno hojo že za triletnike, morda celo kakšnega mlajšega otroka tet za vozičke, v kolikor se podate po cesti.

Lepa narava

Prav vsi bomo uživali v lepi naravi. Za otroke pa so še posebej zanimive živali na paši, ki jih v toplejšem delu leta ne manjka.

Igrala

Na cilju v centru vasi Gorenje pri gostilna Smogavc se nahajajo zanimiva igrala na razgledni točki. V gostilni si lahko privoščimo odlično hrano, pijačo, nudijo pa tudi prenočišča. Več o gostilni Smogavc: https://smogavc.com/