Gora je vrh v bližini Velenja (na meji med tremi krajevnimi skupnostmi, Šentilj, Vinska gora in Ponikva), na katerem se nahaja koča imenovana Špica. Vrh je poraščen z gozdom, prav tako vse pohodne poti do vrha vodijo po gozdu. Poleg koče je na drevesih nameščena zanimiva gugalnica, ki je prava atrakcija za otroke. Pod vznožjem Gore pa se nahaja še ena zanimivost, graščina Schwarcenstein.

Dostop do izhodišča, graščina Schwarcenstein:

Ljubljana – graščina Schwarcenstein:

Razdalja: 79 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – graščina Schwarcenstein:

Razdalja: 69 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate izhodišča, graščina Schwarcenstein: 46.335°N / 15.14141°E

Gora

Opis pohodne poti na Goro:

Izhodišče: graščina Schwarcenstein

Nadmorska višina izhodišča: 292 m

Nadmorska višina Gore: 543 m

Višinska razlika: 251 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni preveč snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena s posebnimi majhnimi oznakami v obliki trikotnika.

Graščina Schwarcenstein

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo proti Mariboru. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo Vas, Žalec. Nato se peljemo po cesti proti Velenju, katero pa zapustimo na odcepu za Studenice. Peljemo se skozi Podkraj do Silove, kjer pa skrenemo desno. V naslednjem križišču skrenemo desno ter nato naravnost proti graščini Schwarcenstein, katero opazimo na vzpetini pred nami. Do izhodišča lahko dostopamo tudi iz Velenja in sicer skrenemo za Črnovo ter se zapeljemo skozi Laze do graščine.

OPIS POHODNE POTI NA GORO

Parkiramo ob cesti pod graščino in se nato sprehodimo mimo kapelice ter po poti ob desni strani hiše. Pot nas nato vodi v gozd. Kmalu bomo opazili več poti, ki vodijo po gozdu navzgor. Ena pot je označena z majhnimi trikotnimi oznakami na drevesih. Lahko pa izberemo tudi katero drugo pot in se ves čas držimo smeri navzgor po hribu. Lahko naredimo tudi krožno pot.

GORA ZA OTROKE

Pohod

Pohod na vrh Gora je enostaven, kratek in zato primeren za samostojno hojo za majhne otroke. Pohod skozi gozd je prijeten v vseh letnih časih.

Na vrhu Gore

Na vrhu Gore se nahaja prijetna koča z mizo in klopmi, kjer si lahko privoščimo počitek in malico. Klopi so tudi okoli koče. Največja atrakcija za otroke pa je izvirna gugalnica.

Graščina Schwarcenstein

Graščina si lahko ogledamo od zunaj. Je pa tam tudi informacijska tabla, kjer si lahko preberemo več o njeni zgodovini.