Gora Oljka je hrib v bližini Velenja. Lepo je viden že iz avtoceste, saj na njegovem vrhu stoji mogočna cerkev svetega Križa z dvema zvonikoma. Nekaj metrov pod vrhom pa stoji planinski dom. Z vrha je lep razgled na Paški Kozjak, Posavsko hribovje, del Pohorja, Karavank ter Kamniško Savinjskih Alp. Brezovec pa je manj znan vrh, ki ga lahko vključimo v pohod na Goro Oljko.

Dostop do izhodišča, Dobrič:

Ljubljana – Dobrič:

Razdalja: 71 km

Čas vožnje: 50 min

Maribor – Dobrič:

Razdalja: 80 km

Čas vožnje: 60 min

Koordinate izhodišča, Dobrič: 46.3416°N / 15.0575°E

Pohod na Goro Oljko

Opis pohodne poti iz Dobriča:

Nadmorska višina izhodišča: 485 m

Nadmorska višina Gore Oljke: 733 m

Višinska razlika: 248 m

Višinska razlika na poti: 250 m

Čas hoje: 50 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki. * iz Dobriča se da na vrh Gore Oljke tudi po cesti, kar je primerno za športne vozičke

Primeren čas obiska: vsi letni časi

Oprema: priporočamo običajno pohodniško opremo

Planinski dom na Gori Oljki

Odpiralni čas: vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Na izvozu Šentrupert zapustimo avtocesto in nadaljujemo po regionalni cesti v smeri Mozirja in Logarske doline. V Letušu, takoj za mostom preko reke Savinje, nadaljujemo desno na stransko cesto proti Velenju in Šmartnemu ob Paki. Ko se zapeljemo čez most čez reko Pako, nadaljujemo desno v smeri Polzele. Proti Polzeli se peljemo do železniške proge, kjer nadaljujemo levo. Ožja cesta kmalu preide v dolino Hudega potoka in se strmeje vzpne. Za sotesko pridemo do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Dobriču, kjer pa odcep ni označen. Pri drugem odcepu na bližnjih stanovanjskih hišah opazimo markacije. Parkiramo v bližini.

OPIS POHODNE POTI

Sledimo markacijam proti Gori Oljki. Kmalu pridemo do razpotja, kjer se desno odcepi pot na bližnji Brezovec (617 m). Na tablah opazimo le oznake za Martinovo in Andraško pot. Tu skrenemo desno na Brezovec. Na vrhu Brezovca je klop, ni pa razgleda, ker je vrh v gozdu. Od tam nadaljujemo proti Gori Oljki po markirani poti. Pot je lahka, primerna tudi za otroke.

OSTALI DOSTOPI

Do Brezovca vodi samo ena markirana pot. Do Gore Oljke pa vodi več označenih poti. Možna izhodišča so iz Podgore, Rečice ob Paki, Polzele in Podvina pri Polzeli. Do Gore Oljke se da priti tudi po cesti, kar pa je primerno za športne vozičke.

GORA OLJKA IN BREZOVEC ZA OTROKE

Pohod

Pohod na oba vrhova je enostaven in primeren za otroke. Med potjo priporočam počitek za pijačo (po želji tudi malico) na vrhu Brezovca, kjer je klopca. Počitek v gozdu bo prav prišel tako otrokom kot staršem. Nato nas do cilja, Gore Oljke loči še enkrat toliko poti kot do vrha Brezovca.

Planinski dom na Gori Oljki

Priporočamo malico ali kosilo na Planinskem domu na Gori Oljki, kjer pripravljajo odlično hrano. Poleg doma je veliko zelenice, kjer se lahko otroci igrajo. Na domu se da tudi prespati, saj nudijo kar 48 ležišč (24 v skupnih ležiščih ter 24 v sobah).