Gonžarjeva peč je najbolj poznana po izjemno zahtevni ferati, ki pa je primerna le za izkušene plezalce. Vsekakor z ustrezno opremo. Na vrh razgledne Gonžarjeve peči pa lahko pridemo tudi po enostavni pohodni poti, ki je primerna tudi za otroke ter starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki. Od tam lahko nadaljujemo peš do sosednjih vrhov, Radojč in Ramšakov vrh. V bližini pa je še ena zanimivost, Kačji grad.

Dostop do izhodišča, Vinska gora

Ljubljana – Vinska gora:

Razdalja: 78 km

Čas vožnje: 50 min

Maribor – Vinska gora:

Razdalja: 67 km

Čas vožnje: 45 min

Koordinate izhodišča Vinska gora: 46.348520°N / 15,173310°E

Koordinate Kačjega gradu: 46.337425°N / 15,209465°E

Razgled na Vinsko goro

Opis pohodne poti na Gonžarjevo peč

Izhodišče: Vinska gora

Nadmorska višina Vinske gore: 450 m

Nadmorska višina Gonžarjeve peči: 575 m

Višinska razlika: 125 m

Čas hoje: 30 min

Nadaljevanje: možno na Radojč ali/in Ramšakov vrh

Od vrha Gonžarjeve poti do Radojča je še 1 h hoje in dodatnih dobrih 350 višinskih metrov. Pot lahko nadaljujemo še za pol ure in prispemo na sosednji vrh, Ramšakov vrh, kjer dodamo le še dobrih 50 višinskih metrov.

Primerno za: po lahki poti – za otroke vseh starosti, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok; po plezalni – za odrasle in izkušene

Za vzpon po lahki poti primerno v vseh letnih časih, po plezalni samo v času brez snega

Oprema: za lahko pot – običajna pohodna ali športna oprema; za plezalno pot – obvezna čelada in samovarovalni komplet

Ramšakov vrh

IZHODIŠČE

Izhodišče za vse tri vrhove je v Vinski gori, ki leži ne daleč pred Velenjem (iz smeri od avtoceste proti Velenju). Gonžarjeva peč je vidna že od daleč, saj je to edina pečina nad vasjo Vinska gora. Preostala vrhova sta gozdnata, in manj izrazita.

OPIS POTI

Gonžarjeva peč po zelo zahtevni poti

Gre za eno najzahtevnejših zavarovanih plezalnih poti v Sloveniji. Ima oceno D/E, kar že nakazuje na njeno veliko zahtevnost. Zato je ta pot primerna samo za izkušene in ne otroke.

Gonžarjeva peč po lahki poti

Pot poteka po gozdu in je glede na skalnat teren povsem enostavna in nenevarna. Na vrhu prideta poti (zelo zahtevna ter lahka pot) skupaj na razgledno točko.

Radojč in Ramšakov vrh

Oba vrhova sta gozdnata in zato iz njiju ni razgleda. Razgled je med potjo iz travnatih pobočij nad Gonžarjevo pečjo. Marsikomu je pohod na Gonžarjevo peč prekratek, saj traja samo pol ure. Zato sta Radojč in Ramšakov vrh idealna za nadaljevanje poti. Pot poteka po lepo urejenih in označenih poteh ter krajši del tudi po cesti. Sprva pridete na Radojč, od koder po vrhu nadaljujete na Ramšakov vrh. Povratek je po isti poti.

KAČJI GRAD

Med potjo pa bo morda kdo opazil ne daleč proč razvaline gradu. V kolikor sta ga željni obiskati, boste do njega potrebovali le 4 km oziroma manj kot 10 minut vožnje. Parkirate lahko kjerkoli ob cesti pod gradom ter se podate na par minut odmaknjen grad na razglednem hribčku. Pot do gradu je lepo urejena. Danes so od gradu ostale le še razvaline, ki pa še danes niso dokončno raziskane. Predvideva se, da je bil zgrajen pred letom 1257, v njem pa so prebivali vse do potresa leta 1772, ko ni bil več varen za življenje.

Legenda o Kačjem gradu

Na gradu sta živela bogati grof ter njegova žena. Imela sta hčerko, ki ji je bilo že ob rojstvu prerokovano, da jo bo umila strela, ko bo stara sedem let. V strahu, da bi se to res zgodilo, sta jo starša zaprla globoko v klet. Ko je bila deklica stara pet let, je grofica opazila, da vedno bolj hira. Začela je opazovati, ali popije mleko, ki ji ga nastavi. Opazila je, da ko se umakne, k hčerki prileze mogočna kača s krono ter ji popije vso mleko. Grofica je o tem obvestila moža, ki je nato dal deklico iz kleti. Grof je skupaj s prijatelji želel vzeti krono kači, a je ta opazila njegovo namero ter s piščalko priklicala vse kače sveta, ki so začele oblegati grad. Tedaj se je pojavil berač, ki je svetoval, da okoli gradu postavijo mogočno obzidje drv. Berač je iz varnega zavetja na drevesu zaigral na ponarejeno piščal, kače so začele lesti preko drv, ki so jih prižgali in kače so popadale v ogenj. Le kača kraljica je preživela ter splezala do berača, se ga dotaknila in ta se je spremenil v prah. Za tem je padla v ogenj tudi sama in grad je bil rešen.