Krajinski park Golte se nahaja v osrčju Savinjske doline in obiskovalcem nudi mnogo naravnih zanimivosti v vseh letnih časih. Do Golte lahko dostopamo z nihalko ali pa po cesti. Golte nam nudi obilo možnosti za preživljanje prostega časa v naravi.

Dostop do spodnje postaje nihalke:

Ljubljana – Radegunda:

Razdalja: 76 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Radegunda:

Razdalja: 85 km

Čas vožnje: 1 h

Koordinate parkirišča pri spodnji postaji nihalke: 46.356081°N / 14.932136°E

Golte

Pomembni podatki:

Primeren čas: vsi letni čas

Dolžina izleta / pohoda: nekaj ur, ves dan ali več dni

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 – 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ponekod primerno tudi za vozičke (*opis v nadaljevanju)

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pohodne poti po Golteh so označene

Dostop: z nihalko, s katero se v 8 minutah pripeljemo do hotela na Golteh ali pa z avtom po lepo urejeni asfaltirani cesti (do hotela je zadnjih nekaj metrov makadam).

Golte

OPIS DOSTOPA DO SPODNJE POSTAJE NIHALKE IN PO CESTI NA GOLTE

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane, iz Ljubljane pa v smeri Maribora. V obeh primerih na avtocesti izberemo izvoz za Šentrupert, Mozirje, Logarska dolina, Golte. Zapeljemo se do Mozirja, kjer v krožnem križišču skrenemo desno in sledimo oznakam za Golte. Malo iz Mozirja nas oznake za nihalko usmerijo levo do velikega parkirišča.

V kolikor se želimo na Golte podati z avtom, se iz Mozirja usmerimo po isti cesti in v križišču, kjer skrenemo levo za nihalko, po cesti na Golte skrenemo desno. Nato se vzpenjamo po lepo urejeni asfaltirani cesti in ves čas sledimo oznakam za Golte. Ko prispemo na Golte, opazimo parkirišče, kjer parkiramo. Lahko pa s tega parkirišča nadaljujemo ostro levo ter po nekaj sto metrih prispemo do hotela (koordinate: 46.368705°N / 14.895575°E). S prej omenjenega parkirišča desno navzdol pa prispemo do Mozirske koče.

KAJ POČETI NA GOLTEH

Z najdaljšo nihalko v Sloveniji v Krajinski park Golte

Nihalka Žekovec je najdaljša v Sloveniji in nas v 8 minutah pripelje skoraj 1000 višinskih metrov v krajinski park (višina spodnje postaje je 490 m, hotela Montis, do koder nas pripelje nihalka pa 1.410 m). Na spodnji postaji nihalke je na voljo prek 1000 parkirnih mest, tudi za avtobuse ter avtodome. Kontakt za obratovalni čas: 03 839 12 12 ali 03 839 62 56.

Hotel Montis****

Nihalka nas pripelje do hotela Montis, do katerega pa se lahko pripeljemo tudi z avtom, a je v času smučarske sezone lahko problem s parkirnimi mesti. Prijetni hotel s čudovitim razgledom nam nudi poleg lepo urejenih sob tudi, ločene apartmaje, wellness, restavracijo, lokal, v poletnih mesecih bazen, otroška igrala, zunanjo teraso in obilo možnosti za aktivnosti v naravi.

Čez dan (od cca 10.00 – 14.00) je dostop v wellness dovoljen tudi otrokom.

Več o hotelu na: HOTEL MONTIS.

Mozirska koča na Golteh

Koča, ki je pogorela, je že dobila svojo novo podobo. KOČA JE TRENUTNO ZAPRTA.

Zanimivost v bližini koče je kapelica Jezusa Dobrega Pastirja, mimo katere se sprehodimo ob poti do Mozirske koče.

Smučanje, deskanje, sankanje, turno smučanje na Golteh

Golte slovijo tudi po zimskih radostih na snegu. Smučišče leži na nadmorski višini med 1250 m in 1600 m ter se razteza na okoli 50 hektarjih razgibane narave. Skupaj je na voljo dobrih 12 km smučarskih prog, ki so prilagojene vsem vrstam smučarjev ter 7 naprav (poleg nihalke še 3 sedežnice, 2 vlečnici in poligon s tekočim trakom). Na poligonu s tekočim trakom se lahko tudi sankamo. Glede na razgiban teren pa ne manjka niti obilo možnosti za turne smuke. Cenik se nahaja na: CENIK SMUČARSKIH VOZOVNIC.

POHODI PO GOLTEH

Boskovec

Najkrajša pot na Boskovec je od parkirišča na Golteh, od koder potrebujemo slabo uro in pol. Pot je enostavna in zato primerna za samostojno hojo otrok od cca 4 – 5 let dalje. Pot je lepo označena, tako da je ne moremo zgrešiti. Na vrhu je lesena klop ter lep razgled. Za pohod je potrebna običajna pohodniška oprema.

Pot po Golteh

Po Golteh se lahko podamo po krožni poti, ki se imenuje »Pot po Golteh. Izhodišče poti je pri hotelu. Za pot potrebujemo cca 2,5 h in prehodimo 400 metrov višinske razlike. Za pohod je potrebna običajna pohodniška oprema.

Medvedjak

Medvedjak je vrh nad hotelom Montis, s katerega se v zimskih mesecih tudi smučamo. Od hotela do vrha je 30 minut enostavne hoje. Primerno tudi za majhne otroke. Pot je označena.

Koča na Treh plotih

Do prijetne koče s čudovitim razgledom se lahko podamo od parkirišča pri Alpskem vrtu (prvo parkirišče, ko se pripeljemo na Golte) ali pa od hotela. Do koče imamo cca pol ure enostavne hoje. Primerno za majhne otroke. Pot je označena.

Alpski vrt

Na Golteh imajo lepo urejen Alpski vrt, skozi katerega se sprehodimo po lepo urejeni poti in za to potrebujemo cca pol ure. Med potjo se nam odpirajo čudoviti razgledi. Pohod skozi Alpski vrt je zabaven in poučen tudi za otroke. Več si lahko preberete na: ALPSKI VRT.

Ostale pohodne poti

Na voljo je še več pohodnih poti, ki so lepo označene in so različnih dolžin. Gre za poti: Zajčkova pot, Medvedova pot, Gamsova pot, Pot divjega petelina. Lahko pa se podamo še na daljše pohode kot je npr. Smrekovec, do katerega pa potrebujemo cca 2,5 h.

OSTALE AKTIVNOSTI NA GOLTEH

Plezalna stena

Pri hotelu je na voljo visoka umetna plezalna stena.

Jamarstvo

Za vse ljubitelje jamarstva je na Golteh na voljo več jam. Za te aktivnosti se je potrebno povezati jamarskimi društvi.

Bushcraft – preživetje v naravi

Bushcraft na Golteh je edinstven tečaj preživetja v naravi, med katerim se odpravite na orientacijski pohod brez kompasa po planini Golte do dih jemajočega jezera na Treh plotih, kjer se odpre razgled na Kamniško-Savinjske Alpe. Več na: BUSHCRAFT – PREŽIVETJE V NARAVI.

Zipline

V poletnih mesecih se lahko zapeljete z 200 m zipline med drevesi s hitrostjo več kot 60 km na uro. Več na: ZIPLINE.

Gorsko kolesarjenje

Golte je raj tudi za gorske kolesarje.