Golica je lepo razgleden vrh Karavank, ki slovi predvsem po narcisah v mesecu maju. Sicer pa je gora zanimiva za obisk v vseh letnih časih, za otroke v času brez snega.

Dostop do izhodišča, Sedlo Suha in Križovec

Ljubljana – Sedlo Suha:

Razdalja: 104 km

Čas vožnje: 1 h, 40 min

Maribor – Sedlo Suha:

Razdalja: 229 km

Čas vožnje: 2 h, 45 min

Koordinate izhodišča sedla Suha: 46.486661°N / 14.080299°E

Opozorilo: do sedla Suha je slaba cesta, zato priporočamo, da pustite avto nekoliko nižje, na Križovcu.

Golica

NOVOST: med vikendi je možno do izhodišča (Planina pod Golico) le z brezplačnim avtobusom, ki vozi iz Jesenic. Več na povezavi: https://arriva.si/novice/ob-vikendih-do-planine-pod-golico-in-pristave-z-brezplacnim-avtobusnim-prevozom/. Nato potrebujemo do vrha cca 2 h hoje (opis poti od Planine pod Golico: https://www.hribi.net/izlet/planina_pod_golico_golica/11/252/361). TO VELJA SAMO V ČASU CVETENJA NARCIS.

Opis pohodne poti

Izhodišče: Sedlo Suha in Križovec

Nadmorska višina Golice: 1835 m

Nadmorska višina izhodišča Križovec: 1222 m

Višinska razlika: 613 m

Čas hoje: 2 h od Križovca, 1 h 30 min od Sedla Suha

Primerno za: otroke vseh starosti, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Za vzpon primerno v vseh letnih časih, pozimi nevarnost zdrsa. Zato za otroke priporočamo čas brez snega

Posebnost: narcise v mesecu maju

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Odpiralni čas koče: od aprila do septembra vse dni v tednu

Golica

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Z avtoceste Ljubljana – Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer najprej prispemo do Jesenic. Nato nadaljujemo v smeri Žirovnice, a le do križišča, kjer se peljemo v levo proti Javorniškem Rovtu. Peljemo se mimo doma Pristava. Kasneje cesta postane nekoliko slabša, preide na makadam. Po makadamu sledimo vse do Križovca.

OPIS POTI

Od Križovca je potrebno do prelaza sedla Suha po makadamski cesti. To traja približno pol ure. Od tam pa je po grebenu Golice lepo speljana markirana pot. Po grebenu poteka meja med Sloveniji in Avstrijo. Na Avstrijsko stran je pot ponekod prepadna, zato je potrebno za otroke nekaj več previdnosti. Za povratek priporočamo pot do koče, katera se dobro vidi iz vrha ter nato povratek po precej ravni markirani poti skozi gozd do izhodišča.

GOLICA ZA OTROKE

Vzpon na Golico je primeren za odrasle, izkušene in z ustrezno opremo v vseh letnih časih. Strma pobočja so nevarna za zdrs in zato priporočamo, da se z otroki na Golico podate le v času, ko ni snega. Enostavne poti, lepi razgledi, v mesecu maju / juniju nešteto narcis so odlična ideja, da svoje najmlajše navdušite nad hribi. Z malo sreče se bodo na vrhu Golice pasle ovce, kar je še dodatna popestritev za otroke.