Ob Soboškem jezeru je nastala izjemna arhitekturna stvaritev, kjer lahko na inovativen način spoznamo Pomurje. Pred to veličastno zgradbo se nahajajo zanimiva igrala, ne daleč proč pa tudi gibalni park, piknik prostor. Vsemu skupaj daje še poseben čar Soboško jezero, ki privablja kopalce in ostale ljubitelje vodnih športov.

Dostop do Expana:

Ljubljana – Expano:

Razdalja: 176 km

Čas vožnje: 1 h 40 min

Maribor – Expano:

Razdalja: 55 km

Čas vožnje: 40 min

Koordinate Expana: 46.638353°N / 16.165443°E

Naslov: Bakovska ulica 41, 9000 Murska Sobota

Expano in Soboško jezero

Odpiralni čas za Doživljajski park Expano, TIC in trgovinico:

Letna sezona (april – oktober)

  • Torek – nedelja: 10.00 do 18.00
  • Ponedeljek: zaprto

Zimska sezona (november – marec)

  • Torek – nedelja: 10.00 do 17.00
  • Ponedeljek: zaprto

Zadnji vstop v interaktivni doživljajski park je uro in pol pred zaprtjem.

Expano

Vstopnica v Doživljajski park Expano, vključuje ogled razstave v interaktivnem doživljajskem parku Expano:

Odrasli: 12 eur

Otroci od 6 do 15 let 8 eur

Otroci do 6 let brezplačno

Dijaki, študenti, upokojenci 10 eur

Družinska vstopnica 28 eur (2 odrasla, 1 ali več otrok do 15 let)

Primeren čas obiska: vsi letni časi

Primerno za: vse obiskovalce, tudi otroke v vozičkih

Expano

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej po Pomurski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Mursko Soboto. Ko zapeljemo iz avtoceste, skrenemo desno v smeri Murske Sobote ter nato takoj desno na vzporedno cesto, ki vodi prav tako proti Murski Soboti. Nekaj metrov za tem pa že opazimo na desni strani Expano, ki ga ne moremo zgrešiti. Parkiramo na označenem parkirišču.

EXPANO IN SOBOŠKO JEZERO ZA OTROKE

Doživetja v Expano

V doživljajskem parku Expano nam z interaktivno ter tehnološko dovršeno razstavo predstavijo svet ob reki Muri. Vse je predstavljeno na način, ki prevzame tako odrasle kot otroke. Paviljon Expano je zgrajen na mestu, kjer arheološki dokazi pričajo o prvih prebivalcih Murske Sobote. Začetke ogleda razstave je s pomočjo 3D filma o zgodovini Pomurja. Ogled tega filma je zares pravo doživetje. Nato pa sledi 22 interaktivnih točk, kjer doživimo, se naučimo in uživamo ob različnih predstavah povezanih s Pomurjem. Za konec ogleda pa sledi še panolet, virtualni polet z balonom nad Pomurjem. Ob tem čudovitem ogledu se da kar kmalu dobiti še kakšno dodatno idejo za izlet.

Trgovinica

V trgovinici nudijo najrazličnejše zanimive domače izdelke in ostale zanimive spominke, igračke. Vsi obiskovalci bodo zagotovo našli kaj zanimivega zase.

TIC

V Turistično informacijskem centru lahko dobite še več idej za izlete v okolici. Na voljo več različnih in zanimivih prospektov.

Gostinski lokal

V sklopu Expana je gostinski lokal, ki nudi odlično hrano. Lahko pa si privoščimo tudi samo pijačo ali pa sladoled ter uživamo ob lepem razgledu na Soboško jezero. Lokal je odprt od torka do četrtka od 9:00 – 20:00 ter od petka do nedelje od 9:00 – 21:00.

Igrala

Pred paviljonom Expano oziroma ob Soboškem jezeru stoji zanimivo otroško igrišče. Lesena igrala, tobogan ter gugalnice.

Motorik park

Malo naprej od igral, na desni strani jezera (v kolikor gledamo v smeri od paviljona Expano) se nahaja motorični park. Na voljo so fitnes naprave, tekaška steza, plezalna steza ter različna in zanimiva igrala. Primerno za otroke in odrasle.

Piknik prostor

Naprej od motorik parka so pod strehicami klopi in mize, kjer si lahko privoščimo piknik.

Soboško jezero

Jezero privablja obiskovalce v vseh letnih časih. Poleti je primerno za kopanje ter vodne športe (vožnja s kanuji, supi…), v preostalih letnih časih pa je zanimiv že samo sprehod ob jezeru. V Panexflun (https://www.expano.si/obisci-pomurje/panexfun) si lahko sposodite kanuje in kajake za vožnjo po jezeru.

S kolesom naokoli

Ob parkirišču pred Expano je postajališče Soboškega biciklina, kar pomeni, da si lahko sposodite kolo.