Erjavčevo jamo sestavlja slikovit jamski sistem, kjer lahko v nekaj različnih rovih opazujemo kapnike, jamske živali, se podamo skozi nekaj ožin ali pa se samo sprehodimo skozi njen zgornji del do razgledne točke. Jama je zavarovana kot naravni spomenik, v njej so našli več okostij jamskih medvedov, redke vrste hroščev ter netopirje ter različne fosile.

Dostop do izhodišča, Podveža:

Ljubljana – Podveža:

Razdalja: 58 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Podveža:

Razdalja: 109 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Koordinate izhodišča, Podveža: 46.38519°N / 14.72058°E

Erjavčeva jama

Opis pohodne poti do Erjavčeve jame:

Izhodišče: Podveža

Nadmorska višina izhodišča: 564 m

Nadmorska višina vhoda v jamo: 654 m

Višinska razlika: 90 m

Čas hoje do vhoda v jamo: 15 min

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 5 let naprej pod nadzorom odrasle osebe. Za vozičke ni primerno.

Primeren čas: z otroki v času, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: oprema za visokogorje, obvezna oprema je čelada in lučka

Pot ni označena

Erjavčeva jama

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo do Kamnika, od koder nadaljujemo proti prelazu Črnivec, Gornjemu gradu. Malo pred Črnivcem skrenemo levo v smeri Velike planine. Ko prispemo na sedlo, kjer je smerokaz za Veliko planino levo, nadaljujemo naprej po prednostni cesti ter se pričnemo spuščati. Zapeljemo se do Luč. Od Luč nadaljujemo v smeri Logarske doline. Ko prispemo do Igle (koničasta visoka skala na desni strani ceste), postanemo pozorni na smerokaz za Erjavčevo jamo. Le 800 metrov naprej od Igle je na levi strani ceste prostor, kjer lahko parkiramo ter lesen smerokaz za Erjavčevo jamo.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Logarsko dolino. Peljemo se do Luč, kjer nadaljujemo do Igle (koničasta visoka skala na desni strani ceste). Tam postanemo pozorni na smerokaz za Erjavčevo jamo. Le 800 metrov naprej od Igle je na levi strani ceste prostor, kjer lahko parkiramo ter lesen smerokaz za Erjavčevo jamo.

OPIS POHODNE POTI DO ERJAVČEVE JAME

Ko parkiramo ob cesti, se podamo peš po kolovozu, kamor nas usmeri tudi lesen smerokaz za Erjavčevo jamo. Pot do jame je označena z zeleno belimi markacijami. Nekaj metrov hodimo po kolovozu, nato skrenemo levo in kmalu ponovno levo. Nato ves čas hodimo po strmem pobočju, kjer se ozka stezica rahlo dviga ter nas pripelje pod mogočne pečine. Ko opazimo prvi vhod v jamo, priporočamo, da se podate naprej po pohodni poti pod skalami ter se v jamo podate pri naslednjem vhodu. Ko stopimo v jamo, že opazimo svetlobo na drugi strani. Skozi rov, kjer moramo iti sklonjeni, pridemo v večjo dvorano, kjer levo opazimo drugi vhod v jamo. Ob tem vhodu, ki je bistveno večji od prejšnjega, je lesena miza s klopmi ter razgled. Od tam odsvetujemo nadaljevanje pohoda z otroki. Lahko pa se podamo na raziskovanje jame.

RAZISKOVANJE ERJAVČEVE JAME

Lahko se podamo tudi na raziskovanje jame. Od lesene mize in klopi se podamo nazaj v jamo, od koder smo prišli. V delu, kjer bi skrenili desno skozi jamo ter na drugi strani iz nje, nadaljujemo naravnost navzdol po jami. Nato priporočamo prosto raziskovanje. V jami je nekaj rovov, a se z malo pazljivosti ne moremo izgubiti. Priporočamo pazljivost, še posebej za otroke, ker je jama v nekaterih delih precej strma. Če prispemo, do stopnje, kjer se prične brezno, obrnemo.

ERJAVČEVA JAMA ZA OTROKE

Pohod do jame

Pohod do Erjavčeve jame je kratek, zanj potrebujemo cca 15 minut. Na nekaj predelih svetujemo previdnost zaradi možnosti zdrsa. Še posebej priporočamo previdnost za otroke. Obvezna je čelada.

Pohod skozi jamo

Lahko se podamo samo na krajši pohod skozi jamo, da prispemo do razgledne točke, lesene mize ter klopi. Tam priporočamo postanek, malico, saj je zelo lepa in zanimiva točka.

Raziskovanje jame

Raziskovanje Erjavčeve jame je zanimivo tako za otroke kot tudi vse ostale. Za ogled jame nujno potrebujemo lučko. Na nekaterih delih je jama precej strma, kjer priporočamo nekaj več previdnosti, še posebej za otroke. Jama ima nekaj lepih kapnikov, z malo sreče pa bomo videli tudi kakšnega netopirja, jamske kobilice, jamske hrošče.