Dreieckkogel je vrh nad vasjo Soboth, ne daleč od meje med Slovenijo in Avstrijo. Z vrha je lep razgled na Koralpe. Dostop je enostaven in primeren tudi za otroke.

Dostop do izhodišča, Soboth:

Ljubljana – Soboth:

Razdalja: 137 km

Čas vožnje: 2 h

Maribor – Soboth:

Razdalja: 75 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Koordinate izhodišča, Soboth: 46.681999°N / 15.074257°E

Razgled z vrha Dreieckkogel na Koralpe

Opis pohodne poti od Soboth:

Nadmorska višina Soboth: 1050 m

Nadmorska višina Dreieckkogel: 1528 m

Višinska razlika: 478 m

Čas hoje: 2h

Primerno za: otroke (za samostojno hojo od cca 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok ter športne vozičke do koče Dreieckhütte (za vozičke po makadamski cesti, kar je nekoliko dlje, kakor po pohodnih poteh).

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega, je dovolj toplo in ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodniška oprema

Dreieckkogel, razgled

Planinska koča Dreieckhütte (1452 m) je odprta od sredine maja do sredine septembra, vse dni v tednu. Na koči je možno tudi prenočiti ali pa si privoščimo odlično domačo hrano. Na koči so tudi igrala.

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti, katero zapustimo na izvozu Arja vas, Velenje, Dravograd. Peljemo se do Dravograda, kjer skrenemo levo proti Avstriji. Mejo prečimo na mejnem prehodu Vič. Peljem se še nekaj kilometrov in prispemo do kraja Lavamünd. Tam opazimo oznake desno za Soboth. Nato se peljemo po strmi cesti z lepimi razgledi na sedlo, se spustimo na drugi strani navzdol do velikega jeza pri Sobothah in malo naprej prispemo do vasice Soboth, kjer parkiramo.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini do Radelj ob Dravi. Iz Radelj nadaljujemo proti Avstriji, kjer prečimo mejo na mejnem prehodu Radelj. Spustimo se do Eibiswalda in v prvem krožnem križišču skrenemo levo za oznakami Soboth. Peljemo se ves čas po prednostni cesti in prispemo do Soboth, kjer parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

Od prijetne majhne vasice Soboth, ki jo Avstrijci poimenujejo tudi »pohodniška vas«, ves čas sledimo markacijam in rumenim puščicam proti Dreieckkoglu. Pot je zelo dobro označena in je ne moremo zgrešiti. Začetek poti je po asfaltni cesti, a le krajši čas. Nato nadaljujemo po lepo uhojeni gozdni stezici, gremo mimo lovske koče in kmalu pridemo že na prva razgledna pobočja, od koder se lepo vidi na Koralpe. Med potjo do Dreieckhütte bomo večkrat prišli v stik s kolesarsko potjo, na kar pa še posebej opozarjajo table. Od koče do vrha Dreieckkogel imamo nato še dobrih 5 minut hoje. Malo naprej od vrha je lep razgled na Koralpe.

DREIECKKOGEL ZA OTROKE

Pohod

Samostojen pohod je primeren tudi za manjše otroke, saj je vzpon na Dreieckkogel zelo enostaven. Le da do vrha traja cca 2 h in nekoliko manj nazaj.

Postanki med potjo

Med potjo se lahko na jasah, ki jih prehodimo tudi ustavimo za malico, igro. Zagotovo pa je daljši postanek pri koči Dreieckhütte, kjer so tudi igrala.

Koča Dreieckhütte

Koča stoji na lepem razglednem travniku, tik pod vrhom Dreieckkogel. Klopi in mize zunaj prav vabijo mimoidoče, da se spočijejo in uživajo v lepi naravi. Igrala pa privabijo najmlajše.

Narava in živali

Med potjo je možno nabrati več jagodičevja, ne manjka pa tudi gob. Z malo sreče bodo na pašnikih živali, kar je nedvomno zanimivo za otroke.

Stausee Soboth

Ob povratku priporočamo, da se ustavite ob jezeru Stausee, ki se nahaja v bližini Soboth. Do tja je najbolje, če se peljemo z avtom in si še tam privoščimo krajši sprehod, počitek ali kopanje.