Dovžanova soteska se nahaja ob vznožju Karavank, najdaljšega gorstva v Sloveniji. Skozi sotesko poteka razgledna učna pot, kjer je nahajališče okamnin mlajšega paleozoika. Skozi sotesko teče reka Tržišča Bistrica.

Dostop do Dovžanove soteske:

Ljubljana – Dovžanova soteska:

Razdalja: 48 km

Čas vožnje: 35 min

Maribor – Dovžanova soteska:

Razdalja: 173 km

Čas vožnje: 1 h 50 min

Koordinate parkirišča v Dovžanovi soteski: 46.385504°N / 14.330426°E

Dovžanova soteska

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Plezalni del: priporočamo varovanje za otroke.

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodniška oprema

Čas ogleda: cca 1 h

Spletna stran: https://www.visit-trzic.com/poti/poti-po-naravi/ucna-pot-dovzanova-soteska.html

Dovžanova soteska

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti. Avtocesto zapustimo na izvozu za Tržič in mejni prehod Ljubelj. Peljemo se skozi center Tržiča in po prednosti cesti naprej. Kmalu prispemo do Dovžanove soteske. Parkiramo na urejenem parkirišču.

OGLED SOTESKE Z OTROKI

Opis pohodne poti po Dovžanovi soteski

S parkirišča ob ostrem ovinku (za kamnitimi tuneli, skozi katere se peljemo) se podamo preko ceste ter mostu. Iz mostu že lahko opazujemo reko Tržiško Bistrico. Po desni strani reke se nato podamo po poti skozi tunel, kjer prispemo do bolj zahtevnega dela poti, do Bencetove poti. Po enostavni ferati se podamo ob strugi reke navzdol. Zadnji del poti, kjer pa se ferata poda naravnost navzgor v skale, je najbolj zahteven. Predlagamo varovanje za otroke. Ko se premaga plezalni del, je pot naprej enostavna. Pride se do razglednega vrha ter se lahko po drugi strani poda naprej v dolino ter vse do informacijske točke v Dovžanovi soteski. Nazaj do parkirišča se lahko podamo po cesti. Pot pa lahko začnemo tudi pri informacijski točki, ki se nahaja nekoliko nižje od prej omenjenega parkirišča. Ob informacijski točki je prav tako urejeno parkirišče.

Resnična zgodba za otroke

V soteski lahko otrokom povemo poučno zgodbo o soteski. Soteska je nastala še prej, preden so na svet prišli dinozavri. Tu je bilo nekoč morje in ko so svet naselili dinozavri, le ti niso nikoli hodili po tem delu, so pa plavali. Glede na mnoge ostanke v kamninah, ki so jih našli v tem delu se predvideva, da je bilo tukaj zelo pestro morsko življenje. Našli so celo takšne fosile, ki jih ni nikjer drugje na svetu.

Plezanje

V soteski bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji plezanja. Poleg ferate je tam tudi urejeno plezališče na Kušpegarjevih turnih, ki jih ne moremo zgrešiti. Gre za pet kamnitih stebrov, ki so že sami po sebi zanimivi za ogled.