Dobrač je mogočna gora nad mestom Beljak. S svojim oddajnikom na vrhu nase opozori že od daleč. Zaradi enostavnega dostopa je precej obiskana v vseh letnih časih. Primerna tudi za družinske pohode.

Dostop do izhodišča, koča Rosstratte:

Ljubljana – koča Rosstratte:

Razdalja: 123 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Maribor – koča Rosstratte:

Razdalja: 195 km

Čas vožnje: 2 h 40 min

Koordinate koče Rosstratte: 46.592321°N / 13,711597°E

Na Dobrač s športnim vozičkom

Opis pohodne poti od koče Rosstratte:

Nadmorska višina izhodišča: 1732 m

Nadmorska višina Dobrača: 2166 m

Višinska razlika: 434 m

Čas hoje: 1 h 30 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki ter športnimi vozički z dobrimi zavorami

Primeren čas obiska: vsi letni časi. Za otroke tudi pozimi, če je pot po snegu lepo shojena. Gora je priljubljena tudi za turne smučarje.

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Na Dobrač z nosilko z otrokom

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Tako iz Ljubljane kot Maribora se zapeljemo mimo mesta Beljak (Villach) ter sledimo smerokazom za Villacher Alpenstrasse. Za alpsko cesto je potrebno plačati za avto 18,50 eur, za motor pa 12 eur (podatki za 2020). Alpska cesta je vse do izhodišča, od koder lahko nadaljujemo peš zelo lepo urejena.

OD KOČE ROSSTRATTE NA VRH DOBRAČA

Za otroke je najbolj priporočljiva pot po cesti, ki se ves čas vzpenja čez travnata in razgledna pobočja. Cesta je makadamska in zaprta za promet. Med potjo do vrha ni nevarnosti za zdrs, tako da lahko otroci prosto tekajo naokoli. Med potjo proti vrhu so tudi klopi, kjer si lahko vzamete čas za počitek, malico ali igro z otroki. Glavni vrh Dobrača kmalu opazimo, hkrati pa lahko opazujemo gore na vse strani, saj je iz Dobrača izredno lep razgled. Zadnjih nekaj metrov je bolj strmih, a kmalu prispemo do planinskega doma, za njim pa do cerkev. Od obeh cerkev je na drugo stran nevarnost zdrsa, zato je potrebne nekaj več pazljivosti za otroke. Na vrhu sta dve cerkvi, slovenska in avstrijska. V poletnih mesecih sta običajno odprti in vredni ogleda. Na Dobraču je tudi oddajnik, ki je viden daleč naokoli, saj je visok kar 165 metrov.

OSTALI DOSTOPI DO VRHA DOBRAČA

Za otroke je primeren še en dostop, od istega izhodišča po markirani poti, a je nekoliko bolj zahteven. Pot je lepo označena.

DOBRAČ ZA OTROKE

Pohod

Poleg zanimivega pohoda, od koder se neprestano razprostirajo lepi razgledi, je med potjo na mehki travi in klopcah veliko možnosti za igro, malico in počitek.

Igrala

Pri koči Rosstratte so zelo zanimiva igrala, kjer otroci zelo uživajo.

Kulinarika

Na koči pri izhodišču in na vrhu nudijo odlično kulinariko, kjer bodo tudi otroci zagotovo dobili nekaj odličnega za malico ali kosilo.