Dleskovec je lepo razgledna in manj obiskana gora, saj na njo vodi le neoznačena pot. Leži na Dleskovški planoti, po kateri je tudi dobila ime.

Dostop do izhodišča, Planina Ravne:

Ljubljana – Planina Ravne:

Razdalja: 58 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Maribor – Planina Ravne:

Razdalja: 119 km

Čas vožnje: 1 h 50 min

Koordinate izhodišča, Planina Ravne: 46.3493°N / 14.6997°E

Razgled z Dleskovca

Opis pohodne poti na Dleskovec:

Izhodišče: Planina Ravne

Nadmorska višina izhodišča: 1500 m

Nadmorska višina Dleskovca: 1965 m

Višinska razlika: 465 m

Čas hoje: 1 h 45 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas: za otroke, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: oprema za visokogorje

Pot je neoznačena

Dleskovec

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo v Kamnik, od koder nadaljujemo proti Strahovici in prelazu Črnivec. Nekaj sto metrov pred vrhom prelaza Črnivec skrenemo na strmo cesto levo navzgor, ki vodi tudi na Veliko planino. Prispemo na prelaz Volovljek ali Kranjski Rak. S prelaza nadaljujemo po prednostni cesti in se začnemo spuščati proti Lučam. Prispemo v dolino Podvolovljek. Peljemo se mimo odcepa za Lučko Belo in še malo naprej od lokala ob cesti, kjer kmalu opazimo odcep v levo, kjer skrenemo. Cesta vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Orientiramo se lahko tudi tako, da je potrebno z glavne ceste skreniti v bližini oznake ceste 11 km. Prvi del ceste je še asfalten, nato pa prispemo na makadamsko cesto. Peljemo se mimo odcepa za kmetijo Planinšek in sledimo oznakam za planino Ravne (levo se odcepi za planino Podvežak). Ko prispemo do planine Ravne, parkiramo na primernem mestu ob cesti. Od glavne deste pa do planine Ravne je cca 10 km.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Šentrupert in se peljemo po Savinski dolini vse do Luč. V Lučah skrenemo proti Kamniku in smo pri oznaki ceste 10,5 km pozorni na odcep desno proti planini Podvežak, planini Ravne in kmetiji Planinšek. Prvi del ceste je še asfalten, nato pa prispemo na makadamsko cesto. Peljemo se mimo odcepa za kmetijo Planinšek in sledimo oznakam za planino Ravne (levo se odcepi za planino Podvežak). Ko prispemo do planine Ravne, parkiramo na primernem mestu ob cesti. Od glavne deste pa do planine Ravne je cca 10 km.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča na planini Ravne se usmerimo na označeno pot za Veliki vrh, Korošico, Moličko peč in Dolgo trato. Pot vodi mimo bližnje koče, ki se nahaja na zgornjem robu planine Ravne. Za kočo prispemo v gozd. Pot je v tem delu lepo označena in enostavno sledljiva. Ko prispemo do roba Dolgih trat, se pot položi ter nas pripelje do pastirske koče na Dolgih tratah. Pri pastirski koči je označeno razpotje, levo vodi pot na Moličko peč, veliki vrh ter Korošico, desno pa na Dleskovec. Ta del poti je neoznačen. Ob robu planine pot obide križ ter nas privede med ruševje. Skozi ruševje prispemo do manjše vrtače, v kateri se občasno nabira voda. Med ruševjem se vzpenjamo naravnost navzgor in kmalu prispemo do razglednega vrha.

DLESKOVEC ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Dleskovec je enostaven in zato primeren tudi za samostojno hojo otrok ali pa za starše z nosilkami ter nahrbtniki za nošenje otrok. Četudi je drugi del poti neoznačen, je pot enostavno sledljiva.

Razgled z vrha

Na vrhu Dleskovca se razprostira lep razgled na vrhove naokoli. Z otroki lahko skupaj določimo ideje za naslednje podvige. Naokoli je namreč več vrhov primernih za majhne otroke.

Igra in malica na poti

Poleg postanka na razglednem Dleskovcu priporočamo postanek tudi na Dolgih tratah, kjer lahko otroci prosto tekajo okoli in se igrajo.