Ob Divjem potoku poteka učna pot v lepi neokrnjeni naravi. Pri majhni vasici Srednja vas pri Črmošnjicah se na dolomitni kamninski podlagi vije slikovita struga, kjer je polno tolmunov, slapičev in brzic. Večji del učne poti je speljane po gozdu.

Dostop do izhodišča:

Ljubljana – Hudi potok:

Razdalja: 77 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Hudi potok:

Razdalja: 214 km

Čas vožnje: 2 h 50 min

Koordinate izhodišča, center Srednje vasi : 45.672694°N / 15.103027°E

Divji potok

Oprema: običajna pohodniška oprema

Priporočen čas obiska: ob lepem vremenu (v primeru dežja odsvetujemo, saj so poti spolzke). Ogled možen tudi pozimi, ko voda zamrzne. Takrat potrebno nekaj več pazljivosti za otroke zaradi možnosti zdrsa.

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 leta dalje, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Čas hoje: cca 1 h (priporočamo povratek po isti poti)

Vstopnine ni.

Divji potok

DOSTOP

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Dolenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Bič, Žužemberk. Peljemo se proti Žužemberku, od katerega nadaljujemo v smeri Dolenjskih toplic in Črnomlju. Dalje cesti sledimo za Črnomelj, a le do Črmošnjic in Srednje vasi, kjer v centru Srednje vasi parkiramo. Od tam že opazimo oznake za Hudi potok.

OPIS POHODNE POTI

Iz centra vasi, kjer parkiramo, se podamo po slabši makadamski cesti navzdol in po cca 10 minutah prispemo v vstop v dolinico Hudega potoka. Pot je lepo označena in ves čas vodi ob potoku. Predlagamo, da se po isti poti podate tudi nazaj. Ves čas opazujemo manjše slapiče, tolmune in brzice. Ne manjka dobrih motivov za fotografiranje. Za celoten ogled potrebujemo cca 1 uro.

DIVJI POTOK ZA OTROKE

Pohod

Pohod je primeren za samostojno hojo že za triletnike, saj je pot enostavna. Na nekaterih predelih potrebno nekaj več pazljivosti zaradi možnosti zdrsa v mokrem. Sicer pa je pot lepo varovana z leseno ograjo.

Didaktična igrala

Med potjo se otroci lahko zamotijo z mnogimi didaktičnimi igrali. Lesena didaktična igrala nas spremljajo čez celotno učno pot.

Stik z naravo

Odkrivanje lepih slapičev, tolmunov in brzic, ki se kar vrstijo eden za drugim, opazovanje rastlin ter majhnih živalic (z malo sreče tudi potočnega raka) je pravo doživetje za otroke.