Debela peč je dvatisočak, ki se dviga nad Pokljuškimi gozdovi ter Krmo na drugi strani. Preden prispemo na Debelo peč, prehodimo še en lepo razgleden vrh, Okroglež. Zaradi enostavnega dostopa sta vrhova primerna za pohod tudi najmlajšim.

Dostop do izhodišča:

Ljubljana – Pri Rupah, Pokljuka:

Razdalja: 76 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Pri Rupah, Pokljuka:

Razdalja: 200 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Koordinate izhodišča, Pri Rupah, Pokljuka: 46.3659°N / 13.9342°E

Debela peč

Opis pohodne poti na Debelo peč:

Nadmorska višina izhodišča, Pri Rupah: 1350 m

Nadmorska višina Debele peči: 1965 m

Višinska razlika: 664 m

Višinska razlika na poti: 720 m

Čas hoje: 2 h 15 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 5 let naprej, ter za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Možen dostop s športnimi vozički (primernimi za takšen teren – glej slike) do Blejske koče.

Primeren čas obiska: z otroki priporočamo čas, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodniška oprema

Razgled z Debele peči

Blejska koča

Odpirali čas: predvidoma čez vso leto. Priporočamo, da izven poletne sezone preverite na spodnjem kontaktu, če je koča odprta.

Kontakt: 051 621 021, blejska.koca@gmail.com

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Bled, Bohinj in Pokljuko. Peljemo se do bleda, kjer skrenemo desno za Pokljuko. Tej cesti sledimo do Pokljuke in sicer do Mrzlega studenca. Mrzli studenec je planina, ki se nahaja cca 50 metrov za odcepom za Bohinj. Ko skrenemo desno, sledimo cesti, ki vodi proti Medvedovi konti, Pri Rupah ter planini Javornik. Sledimo smerokazom, v večini piše (Za)Javornik. Ko prispemo do parkirišča pri spomeniku padlim borcem NOB, parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča se podamo po označeni poti proti Blejski koči. Večinoma hodimo po kolovozu, ki je primeren tudi za športne vozičke z zelo velikimi kolesi ter amortizerji. Vmes se priključi tudi pot s planine Javornik. Po kolovozu prispemo do travnatega dela, kjer kmalu za tem že opazimo Blejsko kočo pred seboj. V kolikor do koče prispemo s športnim vozičkom, le tega pustimo pri koči in damo otroka v nosilko. Od koče do vrha nas loči še cca 1 h in 15 min hoje po dobro uhojeni ter označeni poti. Pot je dobro označena in je ne moremo zgrešiti. Ob poti proti Debeli peči prehodimo še en lepo razgleden vrh, Okroglež.

OSTALI DOSTOPI

Z otroki priporočamo dostop tudi od Medvedove konte, do katere prispemo po podobni poto kot proti Rupam, le da se malo pred ciljem odcepi gozdna cesta desno. Je dobro označeno. Tudi od tam lahko do Blejske koče prispemo s športnim vozičkom.

DEBELA PEČ IN OKROGLEŽ ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Debelo peč je enostaven in otroci in primeren tudi za majhne otroke za samostojno hojo. Odvisno od njihove kondicijske pripravljenosti. V kolikor ne bi bili pripravljeni prehoditi celotne poti, si lahko privoščimo pohod samo do Blejske koče ali pa Okrogleža.

Blejska koča

Na Blejski koči nam nudijo odlično hrano ter notranji in zunanji prostor, kjer se lahko usedemo. Še posebej prijetno je v poletnih mesecih posedati na lesenih klopeh pred kočo. Naokoli je dovolj zelenice za igro za otroke.

Malica in igra v naravi z razgledom

Tako na vrhu Okrogleža kot na vrhu Debele peči si lahko priporočamo, da si vzamete čas za malico, igro v naravi ter uživate v lepih razgledih.

Živina na paši

Z malo sreče bomo v toplejšem delu leta na paši videli govedo in ovce, kar je še posebej zanimivo za otroke.