V Doživljajsko rekreativnem parku Cukarca nudijo doživetja za ves dan, od plezanja, kolesarjenja, raziskovanja, uživanja na ležalnikih, druženja in na sploh sproščanja v lepi naravi in še lepših razgledih. Cukarca je primerna za otroke in odrasle, skratka za vse, ki so željni aktivnosti v naravi, pa četudi bodo samo posedeli v lokalu in opazovali lepe razglede dolenjske pokrajine.

Dostop do Cukarce:

Ljubljana – Cukarca: 39 km, 40 min

Maribor – Cukarca: 156 km, 1h 40 min

Novo mesto – Cukarca: 39 km, 35 min

Koper – Cukarca: 139 km, 1h 35 min

Kranj – Cukarca: 69 km, 50 min

Koordinate Cukarce: 45.974040°N / 14.833858°E

CUKARCA

Pomembni podatki:

Naslov: Petrušnja vas 37, Šentvid pri Stični

Spletna stran: https://cukarca.si/wp/

Odpiralni čas: https://cukarca.si/wp/o-nas/

Cenik: https://cukarca.si/wp/ponudba/

Kontakt: 051 212 975, info@cukarca.si

Primerno za otroke: za vse otroke, ne glede na starost, saj bo vsak našel kaj primernega zase

Primerno za vozičke: da (športne vozičke, saj je dostop do Cukarce po makadamski cesti – cca 10 minut lahke hoje)

Primerno vreme: suho vreme, saj je v primeru dežja park zaprt

Primeren čas obiska: od 3 ure do ves dam

CUKARCA

OPIS DOSTOPA

Peljemo se po dolenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Ivančno Gorico. Nato se zapeljemo v Ivančno Gorico ter se ves čas držimo desne, vse do krožišča, ko izberemo izvoz za Šentvid pri Stični. Ko prispemo do Šentvida pri Stični, že opazimo oznake za motokros progo in sledimo oznakam. Nadalje se peljemo skozi vas Petrušnja vas in takoj za vasjo spet sledimo oznakam za Park Cukarca. Zadnji del je pot makadamska, ampak lepo urejena. Ko prispemo do motokros proge, se peljemo mimo nje in takoj za tem prispemo do Parka Cukarca, kjer parkiramo na označenem parkirišču. Naprej se podamo peš po makadamski cesti, za kar potrebujemo cca 10 minut.

KAJ LAHKO DOŽIVIMO V CUKARCI

Pustolovski park

Zares velik pustolovski park se nahaja na kar 870 metrih skupne dolžine in premore 80 vaj. Na voljo je sedem različnih prog, na različnih višinah in s različnimi težavnostnimi stopnjami. Proge so razdeljene na:

BOBIJEVA PROGA od 2. leta dalje, v spremstvu staršev

RUMENA PROGA od 6. leta dalje oz. nad 150 cm (izmerjena višina z iztegnjenimi rokami)

ORANŽNA PROGA od 6. leta naprej oz. nad 150 cm (izmerjena višina z iztegnjenimi rokami)

ZELENA PROGA od 6. leta naprej oz. nad 150 cm (izmerjena višina z iztegnjenimi rokami)

DALEN’SKA ŽIČN’CA od 6. leta naprej oz. nad 150 cm (izmerjena višina z iztegnjenimi rokami)

MODRA PROGA od 8. leta naprej oz. nad 160 cm (izmerjena višina z iztegnjenimi rokami)

RDEČA PROGA od 8. leta naprej oz. nad 170 cm (izmerjena višina z iztegnjenimi rokami)

Ne glede na zahtevnost proge, smo lahko povsem brez skrbi, saj je za varnost zelo dobro poskrbljeno. Inštruktor nas na začetku pouči o uporabi varovalnega kompleta, nato pa se sami podamo na proge. Veliko je odvisno tudi od našega poguma. Izkušnje pa kažejo, da so eni najbolj pogumnejših zagotovo otroci.

Bike park

Bike park zajema velik del Cukarce, saj lahko obiskovalci preizkusimo svoje spretnosti na kar treh progah s skupno dolžino več kot 3 km. Vse tri proge so lepo urejene.

Na voljo so proge Smoothie, katera je namenjena za kolesarske navdušence vseh starosti, nato je proga Hillbilly, za katero je potrebnega že nekaj več znanja, spretnosti in poguma, in pa še proga Dirt park, ki se razprostira na 3000 m2 in je sestavljena iz zemeljskega pumptracka.

Za kolesarje je urejen shuttle, torej vozilo, ki vozi kolesarje in njihovo opremo na vstopne točke na proge.

Plezalne stene

.

V sklopu parka se nahajata tudi dve plezalni steni, kateri skupaj nudita 300 kvadratnih metrov plezalnih površin. Steni segata do višine 10 metrov in veljata za edini umetni steni te vrste v Sloveniji, ki sta umeščeni v naravni prostor. Skupaj je na voljo več kot 50 različnih plezalnih smeri, med katerimi so od primernih za začetnike do izkušenih plezalcev.

Cukarca

Učna pot bobra Bobija

Učna pot je namenjena predvsem otrokom, a je tako lpo urejena in zabavna, da jo z veseljem obiščemo tudi starši. Dolžina učne poti, katera poteka ves čas po gozdu, je 470 metrov. Med potjo se sprehodimo mimo 35 lesenih skulptur živali. Ob vsaki živali je učna tabla, na katerih so zapisane osnovne lastnosti živali. Na učni poti je tudi nekaj rekreacijskih točk, didaktičnih iger in prostorov za počitek. Da pa je pot še bolj zabavna, se lahko otroci na pot podajo s knjižico, ki jo med potjo opremijo s svojimi opažanji in nalepkami.

Plaža

Je prostor za počitek, kjer so ležalniki,klopi, mize, enostavna igrala za otroke in čudoviti razgledi. Za hrano in pijačo je poskrbljeno.