Cerkniško jezero velja za eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Jezero se razprostira na kraškem polju, med Javorniki, Bloško planoto ter Slivnico. Jezero se v letu tako spreminja, da lahko tu veslamo, se sprehajamo, ribarimo ali pa kmetje celo kosijo travnike.

Dostop do izhodišča:

Ljubljana – Cerkniško jezero:

Razdalja: 49 km

Čas vožnje: 40 min

Maribor – Cerkniško jezero:

Razdalja: 175 km

Čas vožnje: 1 h 50 min

Koordinate izhodišča, parkirišče ob jezeru: 45.773392°N / 14.357415°E

Cerkniško jezero

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Primorski avtocesti. Avtocesto zapustimo na izvozu za Unec, Cerknica. Sledimo cesti za vse do Cerknice, kjer nato skrenemo desno proti Cerkniškemu jezeru. Je dobro označeno. Parkiramo na parkirišču, ki je prav tako dobro označeno. Vožnja čisto do jezera ni dovoljena. Parkirišče je brezplačno.

CERKNIŠKO JEZERO ZA OTROKE

Kopanje

Kopanje je pogosto glavna atrakcija za otroke tudi na Cerkniškem jezeru. V poletnih mesecih se voda precej segreje, tako da je kopanje v jezeru zelo prijetno.

Vožnja s kanuji

Ob jezeru izposojajo kanuje za zelo ugodno ceno (10 eur na uro). Vožnja s kanujem po jezeru je zelo zanimiva, saj se lahko zapeljemo pod most, do jame, okoli otoka… Kontakt za izposojo kanujev je: 041 605 124.

Sprehod ob jezeru

Ob jezeru si lahko privoščimo krajše ali daljše sprehode. Na voljo je več poti.

Opazovanje ptic in drugih živali

Na Cerkniškem jezeru živi veliko vrst ptic. Z malo sreče pa bomo videli tudi veliko majhnih žabic, ki skačejo po travi ob jezeru.

Jezero pozimi

Pozimi si lahko prav tako kot poleti privoščimo sprehod ob jezeru ali pa celo drsanje na njem.

SPLOŠNO O CERKNIŠKEM JEZERU

V Cerkniškem jezeru se voda povprečno obdrži okoli 9 mesecev na leto in to na površini cca 20 km2. Največjo površino doseže do okoli 30 km2 in je s tem takrat največje jezero v Sloveniji.

Cerkniško jezero se je omenjalo že v antiki, saj se je na zemljevidih Evrope pojavilo že v 15. stoletju. Z njegovim delovanjem pa se je ukvarjal že Janez Vajkard Valvasor.

Cerkniško jezero je skupaj z Rakovim Škocjanom in Križno jamo razglašeno za mednarodno pomembno mokrišče. Zaradi ogroženih vrst ptic pa spada tudi v Naturo 2000.

Na območju Cerkniškega jezera živi 276 vrst ptic, 45 vrst sesalcev ter 125 vrst dnevnih metuljev.