Vrh Cerje se nahaja na zahodnem robu kraške planote, od koder se razprostira lep razgled do mogočnih gora, morja ter neskončne ravnine Italije in v Vipavsko dolino. Na vrhu stoji spomenik Pomnik miru, v katerem je po nadstropjih predstavljena slovenska zgodovina. Na njegovem vrhu pa se nahaja razgledna ploščad.

Dostop do izhodišča:

Ljubljana – Lokvica:

Razdalja: 115 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Maribor – Lokvica:

Razdalja: 241 km

Čas vožnje: 2 h 35 min

Koordinate izhodišča, Kapetanova bajta: 45.8695°N / 13.6155°E

Pomnik miru Cerje

Opis pohodne poti na Cerje:

Nadmorska višina izhodišča, Lokvica: 310 m

Nadmorska višina Cerja: 343 m

Višinska razlika: 33 m

Čas hoje: 5 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 2 let naprej, za športne vozičke (cesta je makadamska) ter za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: čez vso leto, priporočamo ob lepem vremenu

Oprema: ni potrebne posebne opreme

Razgled s Cerja

Odpiralni čas: od 1.4. do 31.10 od srede do nedelje med 10:00 do 18:00, ponedeljke in torke zaprto. Od 1.11. do 31.1. od srede do nedelje od 10:00 do 16:00, ponedeljke in torke zaprto.

1.11., božič in novo leto: zaprto

Vstopnina: odrasli: 4 eur, otroci nad 12 let 2 eur, mlajši otroci brezplačno

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Primorski avtocesti. Sledimo oznakam za Novo Gorico, kjer pa se usmerimo na izvoz Vogrsko ter sledimo lokalni cesti za Miren. Na hribu pred seboj že zagledamo mogočen spomenik. Tik pred mejo skrenemo levo navzgor, kjer vidimo oznake za Komen. Serpentinasti cesti sledimo do njenega vrha, kjer opazimo prvi odcep za Cerje (od tam je dovoljeno samo peš) ter nekaj metrov za tem drugi odcep, kjer skrenemo levo. Nato sledimo oznakam za Cerje.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča se podamo po makadamski cesti do spomenika, ki ga že vidimo pred seboj. Ves čas hodimo po makadamski cesti, katera pa je sicer tudi dovoljena za promet.

OSTALI DOSTOPI

Priporočamo še pohod iz Kostanjevice na Krasu, od koder vodita dve poti. Po poti mimo Borojevićevega prestola potrebujemo 1 h in 15 min, po poti čez Fajti hrib pa skoraj 2 h. Obe poti sta lepo označeni.

CERJE ZA OTROKE

Pohod

Pohod do spomenika je lahko tako kratek in enostaven, da si ga lahko privošči tudi tisti, ki so komaj shodili. Lahko pa izberemo daljšo pot in imamo do spomenika na vrhu Cerja konkreten pohod.

Poučni izlet

V spomeniku, ki ima v vsakem svojem nadstropju skrbno predstavljeno slovensko zgodovino, predvsem vezano na čas prve in druge svetovne vojne, se bomo tako mi kot naši otroci naučili kaj novega o tem krutem obdobju.

Lepi razgledi

Z razgledne ploščadi se razprostira čudovit razgled. Otroke bo najverjetneje najbolj prevzel razgled na morje.

Okrepčevalnica z razgledom

Poleg spomenika se nahaja manjša okrepčevalnica, kjer si lahko privoščimo pijačo ob čudovitem razgledu.

Voden ogled

Spomenik si lahko ogledamo tudi vodeno, katerega je potrebno vnaprej rezervirati. Vodnik vas vodi tudi po delu Poti miru, skozi stare obrambne jarke vse do jame Pečinke (včasih je nudila zavetje avstro-ogrskim vojakom).

Do spomenika se lahko tudi zapeljemo.