Celjski grad je najbolj prepoznana turistična točka Celja. Poleg pestre zgodovine, čudovitih razstav, prijetnega lokala, se grad bohoti z najlepšim razgledom na Celje. Mogočen grad z obzidjem je za ogled zanimiv tudi za otroke.

Dostop

Ljubljana – Celjski grad:

Razdalja: 81 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – Celjski grad:

Razdalja: 57 km

Čas vožnje: 45 min

Koordinate Celjskega gradu (parkirišče): 46.219114°N / 15.273413°E

Celjski grad

Pomembni podatki:

Primerno za: vse vrste obiskovalcev

Primerno za vozičke: da (razen za ogled razstav v obeh stolpih)

Odpiralni čas:

januar: 10:00 – 16:00; februar: 9:00 – 17:00; marec: 9:00 – 18:00; april: 9:00 – 19:00; maj: 9:00 – 20:00; junij, julij, avgust: 9:00 – 21:00; september: 9:00 – 20:00; oktober: 9:00 – 18:00; november: 9:00 – 17:00; december: 10:00 – 16:00. Zadnji vstop je pol ure pred zaprtjem.

Vstopnina:

  • Odrasli: 6 EUR (del vstopnine – 1,00 EUR je bonus, ki ga obiskovalci lahko na dan obiska gradu izkoristijo v Kavarni Veronika)
  • Otroci od 5. do 15. leta: 2 EUR; otroci do 5. leta: prost vstop
  • Študenti: 2 EUR; upokojenci: 4 EUR

Kontakt: zavod.celeia@celje.si, tic.grad@celje.si, 03 544 36 90

Celjski grad

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora, iz Maribora pa v smeri Ljubljane. V obeh primerih zapustimo avtocesto na izvozu za Celje center. Peljemo se skozi Celje, smer Laško. Malo za centrom Celja opazimo smerokaz za Celjski grad levo. Tam skrenemo in ves čas sledimo oznakam. Cesta se začne kmalu vzpenjati in nas pripelje do urejenega parkirišča pred gradom. Tam parkiramo.

CELJSKI GRAD ZA OTROKE

Friderikov stolp

V lepo ohranjenem stolpu je na ogled razstava groze. Morda je za otroke lahko občutek nekoliko neprijeten, k čemer pripomorejo rdeče barve in glasba, a kljub temu priporočamo, da se podate skozi stolp na vrh, od koder se razprostira čudovit razgled. Na dnu stolpa pa je na ogled nekaj mučilnih naprav. V kolikor se otroci v stolpu ne počutijo prijetno, je ogled mučilnih naprav bolje izpustiti.

Razstava »Pod zlatimi zvezdami«

Na gradu si lahko v treh nadstropjih ogledamo zanimivo razstavo predmetov, kakršne so nekoč dejansko uporabljali na gradu. Otrokom so še posebej zanimivi vitezi.

Turistično informacijski center in Kavarna Veronika

Na gradu se nahaja Turistično informacijski center, kjer izvemo vse, kar nas zanima o gradu ter tudi o ostalih zanimivostih v Celju in okolici. Tam lahko kupimo spominčke. V prijetni Kavarni Veronika pa si lahko privoščimo pijačo ter tudi kaj slastnega.

Igrala

Pred Kavarno Veronika so prijetna igrala. Medtem, ko si starši privoščimo počitek v lokalu ali na ležalnikih pred njim, se otroci poigrajo na igralih.

Zabavno za otroke

Z otroki lahko na gradu naredimo več zabavnih fotografij. Otroci se lahko vidijo v vlogi Hermana in Barbare, Friderika in Veronike ter se postavijo poleg virtualnega viteza.

Čudoviti razgledi

Z gradu se razprostirajo čudoviti razgledi na Celje ter širšo okolico.