Bricnikov vrh je porasel vrh na hribovju Kozjak nad krajem Muto. Malo pod vrhom se razprostira čudovit razgled na Dravsko dolino, kar je tudi glavni razlog za obisk tega vrha.

Dostop do izhodišča, Sv. Primož nad Muto:

Ljubljana – Sv. Primož nad Muto:

Razdalja: 130 km

Čas vožnje: 2 h 10 min

Maribor – Sv. Primož nad Muto:

Razdalja: 53 km

Čas vožnje: 1 h

Koordinate Sv. Primoža nad Muto: 46.630782°N / 15,158881°E

Bricnikov vrh

Opis pohodne poti od cerkve na Sv. Primožu nad Muto:

Nadmorska višina izhodišča: 806 m

Nadmorska višina Bricnikovega vrha: 1017 m

Višinska razlika: 211 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega, ker so med potjo ponekod strma pobočja in v primeru snega nevarna za zdrs

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Razgled na reko Dravo

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Tako iz Ljubljane kot Maribora moramo prispeti v Dravsko dolino do kraja Muta, od koder nas smerokazi usmerijo v hrib proti Sv. Primožu nad Muto. Zadnjih nekaj kilometrov proti izhodišču je zelo lepo razglednih, tako da se marsikdo že ob dostopu do izhodišča odloči za postanek.

OD SV. PRIMOŽA DO VRHA BRICNIKOVEGA VRAH

Parkiramo v bližini cerkve, od koder se podamo peš po markirani poti proti Bricnikovem vrhu. Pot kmalu preide v gozd in se strmo vzpne. Med potjo je tudi lesena ograja, ker je en del poti nekoliko bolj prepaden. Tam priporočamo malo več pazljivosti za otroke. Preostali del poti je nenevaren in otroci lahko prosto tekajo naokoli. Tik pod vrhom se na razgledni točki nahaja klopca, do katere je potrebno skreniti 1 minuto hoje v levo po kolovozu. Le to ni mogoče zgrešiti, saj je to edina jasa med potjo. Od tam se razprostira čudovit razgled na Dravsko dolino ter Pohorje v ozadju. Na vrhu Bricnikovega vrha je vpisna knjiga ter ponovno klopce. Pot lahko nadaljujemo na Sv. Jernej.

Do Bricnikovega vrha se lahko podamo peš že iz doline, od Spodnje Mute, od koder je do vrha cca 2 h 15 min hoje.

KAJ POČETI Z OTROKI NA BRICNIKOVEM VRHU

POHOD: pohod je enostaven (razen kratek del z leseno ograjo), kratek in ravno primeren tudi za majhne otroke.

RAZGLED: že majhni otroci se naučijo opazovati naravo in izkušnje so pokazale, da z veseljem zrejo v mogočno reko in otok na njej v dolini.

IGRA V NARAVI: da se otroke pravilno motivira za hojo po hribih priporočamo igro v naravi. Mogočni gozdovi dajejo dovolj možnosti za skrivalnice in lovljenje. Travniki za tekanje in kotaljenje. Še posebej pa so ti gozdovi zanimivi poleti in jeseni, ko tam rodijo borovnice.