Blatno jezero je največje jezero v srednji Evropi in priljubljena izletniška točka. Obisk jezera je zanimiv v vseh letnih časih, saj ne manjka zanimivosti za oglede in možnosti doživetij za vso družino. Poleti je jezero priljubljeno predvsem zaradi vodnih aktivnosti, sicer pa je zaradi mnogih atrakcij zanimivo za obisk v vseh letnih časih.

Dostop

Ljubljana – Tapolca:

Razdalja: 334 km

Čas vožnje: 3 h 30 min

Maribor – Tapolca:

Razdalja: 212 km

Čas vožnje: 2 h 30 min

Koordinate, jama Tapolca:: 46.883260°N / 17.443307°E

POMEMBNI PODATKI:

Jama Tapolca:

Naslov: 8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor u. 3.

Spletna stran: https://www.bfnp.hu/en/latogatohely-1/tapolca-lake-cave-visitor-centre-tapolca-tapolca

Čas ogleda: cca 1 uro

Primerno za: otroke od cca 3 let dalje, četudi spustijo tudi mlajše. Za vozičke ni primerno.

Ogled jame: prvi del je ogled muzeja, nato sledi ogled suhega dela jame in za tem še vožnja s čolnom. Na vožnjo s čolnom se podamo sami. Jama je osvetljena. Ni se moč izgubiti, saj se po jami naredi krožna tura s čolnom.

Jama Tapolca

Polotok Tihany:

Lokacija: polotok se nahaja na severni strani Blatnega jezera in ga zaradi njegove specifične lege (dobro vidno na zemljevidu) ni moč zgrešiti. Dobro je tudi označen s smerokazi.

Kaj tam početi: priporočamo sprehod po kraju Tihany, ki se nahaja na polotoku, kjer si lahko ogledamo zanimivo arhitekturo, mogočno cerkev, jezero na polotoku in pa obalo Blatnega jezera.

Tihany

Heviz:

Heviz je manjše mesto v bližini Blatnega jezera. Njegova največja posebnost je termalno jezero, ki je največje termalno jezero na svetu. Nahaja se na območju 4,4 hektarov. Krater iz katerega se napaja topla voda je globok 38 metrov.

Koordinate: 46.785556°N / 17.193818°E

Voda v jezeru je precej topla (poleti od 33 do 35 °C, pozimi pa nikoli ne pade pod 23 °C), tako da je tam možno kopanje čez vso leto. V jezeru imajo urejena držala, kjer se da med plavanjem spočiti. Voda v jezeru je čista, saj se jezero čisti samo od sebe. Njegovi največji okras pa so roza lokvanji.

Heviz

Vojaški muzej:

Se nahaja med jamo Tapolca in polotokom Tihany.

Koordinate: 46.881246°N / 17.709466°E

Primerno za vozičke: da

Primerno za otroke vseh starosti.

Vstopnina: da, ampak se da dobro videti tudi od zunaj, čez ograjo.

Priporočen čas ogleda: cca 1 h

Vojaški muzej, Blatno jezero

Otroški park:

Eden bolj zabavnih otroških parkov je Bob park.

Lokacija: 47.071161°N / 18.026506°E

Spletna stran: https://balatonibob.hu/

Primerno za: otroke od cca 3 let dalje

Primerno za vozičke: da

Možne aktivnosti: vožnja z letnimi sanmi, igrala, adrenalinski park, fitnes na prostem, paintboll, notranja igrala, razgledni stolp.

Otroški park, Blatno jezero

OPIS DOSTOPA DO JAME TAPOLCA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Maribora po Pomurski avtocesti. Peljemo se do Madžarske meje, katero prečimo in nato sledimo avtocesti v smeri Budimpešte. Avtocesto zapustimo pri prvem izvozu za Blatno jezero (Balaton), kjer bomo videli tudi smerokaz za mesto Keszthely. Peljemo se mimo omenjenega mesta in sledimo smerokazom za mesto Tapolca. Ko prispemo v center mesta Tapolca, sledimo smerokazom za Lake Cave Tapolca. Je v strogem centru. Parkiramo na urejenem parkirišču pred vhodom v jamo, katero je potrebno posebej plačati.

Ko se peljemo do jame Tapolca, se peljemo tudi mimo kopališča Heviz. Če pa se peljemo naprej od jame Tapolca, ob glavni cesti opazimo vojaški muzej, nekoliko naprej v desno odcep za polotok Tihany in še nekoliko naprej na levi strani park z letnimi sanmi.

BLATNO JEZERO ZA OTROKE

Jama Tapolca

Ogled jame je zanimiv tako za otroke kot ostale. Hoja po suhih delih jame, kjer lahko otroci prosto hodijo naokoli, saj ni nobenih nevarnosti in pa še bolj zanimiva vožnja s čolni je prava atrakcija za otroke.

Mesto Keszthely in toplice Heviz

Mesto Keszthely je zgodovinsko in zanimivo za ogled. Še bolj zanimive pa so toplice v bližini. Več o toplicah Heviz je zapisano na opisu toplic Heviz.

Tihany

Zelo zanimiv je polotok Tihany, kjer lahko vidimo mnogo tipične arhitekture znano za to področje.

Vojaški muzej na prostem

Zelo zanimiv za ogled je vojaški muzej na prostem. Tam lahko vidimo mnogo vojaških vozil, orožja itd. Muzej se nahaja tik ob glavni cesti med Tihany in Tapolco.

Aktivnosti za otroke, letne sanke

V poletnih mesecih priporočamo kopanje, katero je možno na mnogo različnih urejenih kopališčih. In pa seveda v toplicah Heviz. Na voljo je tudi veliko igral za otroke. Za severovzhodnem delu jezera se nahaja zabaven park za otroke, kjer so letne sanke, igrala, adrenalinski park. itd.

Vožnja okoli Blatnega jezera

Priporočamo vožnjo okoli celotnega jezera in ustavljanje na točkah, ki so nam všeč. Cesta vodi ves čas v bližini jezera, tako da se z lahkoto odločimo, kje si želimo postanek. Okoli jezera je okoli 250 km. So pa lepo urejene tudi kolesarske poti.