Bauleiteck je dvatisočak v Avstrijske gorovju Nizke Ture, v skupini Schladminger Taueren. Na vrhu stoji križ, od koder se ob lepem vremenu razprostira razgled, ki seže vse do Julijskih Alp. Četudi gre za dvatisočaka, je le ta enostavno dostopen.

Dostop do izhodišča, Etrachsee:

Ljubljana – Etrachsee:

Razdalja: 212 km

Čas vožnje: 2 h 35 min

Maribor – Etrachsee:

Razdalja: 216 km

Čas vožnje: 2 h 40 min

Koordinate izhodišča, Etrachsee: 47.224387°N / 13.977423°E

Etrachsee

Opis pohodne poti od Etrachsee:

Nadmorska višina Etrachsee: 1368 m

Nadmorska višina Bauleiteck: 2424 m

Višinska razlika: 1056 m

Čas hoje: 3 h 30 min

Primerno za: otroke (za samostojno hojo od cca 6 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok ter športne vozičke do koče Rudolf Schober.

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega, je dovolj toplo in ob lepem vremenu

Oprema: pohodniška oprema za visokogorje

Pot proti koči Rudolf Schober

Planinska koča Rudolf Schober (1667 m) je praviloma odprta od maja do oktobra oziroma odvisno od snega, saj je v času snega cesta do Etrachsee zaprta. V času, ko je koča odprta je odprta vse dni v tednu.

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Gorenjski avtocesti, skozi tunel Karavanke, mimo Villacha v smeri Salzburga. Avtocesto zapustimo na izvozu St. Michael, kjer cesti sledimo do kraja Tamsweg. Tam skrenemo za Sauerfeld, sledimo cesti do vasi Seebach, nato pa levo za Krakaudorf. Tu pa že opazimo oznake za Etrachsee.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti mimo Gradca proti Leobnu, kjer pa pri kraju St. Michael in der Obersteiermark skrenemo levo za Judenburg. Peljemo se do Sankt Peter am Kammersberg, katerega obvozimo in se peljemo naprej po prednosti cesti, kjer pa že zasledimo oznake za Etrachsee.

Parkiramo na urejenem parkirišču ali nekje ob cesti. V zimskem času je cesta do jezera zaprta.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča ob jezeru sledimo oznakam za vrh Bauleiteck. Pot je lepo označena in ne moremo zgrešiti. Do planinske koče Rudolf Schober je makadamska cesta, ki je proti koncu že v bolj slabem stanju, vendar se da do nje z dobrim športnim vozičkom. Do koče potrebujemo cca 1 h 15 min. Po cesti do nje se sprehodimo mimo več privatnih koč ter pašnikov, potokov in seveda vzolž jezera Etrachsee. Do koče je sicer nekaj bližnjic, ki nam skrajšajo pot po makadamski cesti, a se tudi tam da priti s športnim vozičkom. Na planinskem domu se da dogovoriti, da tam pustimo voziček ter od tam nadaljujemo peš proti vrhu Bauleiteck-a. Pot naprej od koče postaja bolj strma, gozd vedno bolj redek in zaradi tega tudi vedno lepši razgledi. Kmalu prispemo do jezer spodnje in zgornje Wildenkarsee. Tu strmina nekoliko popusti, a kmalu za tem ponovno pridemo do 15 minutnega strmega vzpona na še bolj razgledno pobočje. Ko prispemo na greben, pot proti vrhu ni več pretirano strma. Pred seboj že zagledamo takrat še precej odmaknjen vrh, na katerem stoji mogočen križ. Pot po grebenu je zelo lepo razgledna.

BAULEITECK ZA OTROKE

Pohod

Samostojen pohod je primeren za otroke z zelo dobro kondicijsko pripravljenostjo, saj se na sami poti naredi več kot 1000 metrov višinske razlike. Za manjše otroke, ki jih starši lahko nesemo v nosilkah pa priporočamo dostop do koče s športnim vozičkom, saj bi sicer bili otroci zelo dolgo v nosilkah.

Postanki med potjo

Za otroke priporočamo več postankov, predvsem ob jezerih, kjer je zelo lepo in primerno tudi za igro v naravi.

Koča Rudolf Schober

Na koči se da prenočiti in tudi kaj dobrega pojesti. Predvsem pa nam predstavlja odlično točko za počitek med potjo proti vrhu.

Jezero Etrachsee

Ob jezeru priporočamo daljši postanek, predvsem ob povratku, saj je okoli jezera lepo speljana sprehajalna pot, kjer se otroci lahko igrajo. Na voljo je tudi nekaj otroških igral.

Živali na pašnikih

Na pašnikih se pase več goveda in tudi konjev, ki so za otroke še posebej zanimivi.