Babji ložič je 23 hektarjev velik gozdni rezervat in ostanek nekdanjih obsežnih nižinskih gozdov. Še danes pa med drevesi prevladujeta hrast in gaber. Obisk gozdnega rezervata je še posebej zanimiv v zgodnji pomladi, ko tla poraste bujno zelenje in cvetje. V bližini gozdnega rezervata pa se nahajajo tudi igrala.

Dostop do izhodišča, Ljutomer

Ljubljana – Ljutomer:

Razdalja: 180 km

Čas vožnje: 1 h 55 min

Maribor – Ljutomer:

Razdalja: 58 km

Čas vožnje: 45 min

Koordinate izhodišča, Ljutomer: 46.521635°N / 16.200030°E

Babji ložič

Opis pohodne poti po Babjem ložiču:

Izhodišče: železniška postaja Ljutomer mesto

Naslov: Rajh Nade ulica 24, 9240 Ljutomer

Čas hoje: od 30 min do cca 2 h, oziroma po želji

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Širši dol poti je primeren za športne vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi, najlepše je v zgodnji pomladi

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je delno označena

Babji ložič

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA V LJUTOMERU

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Maribora po Pomurski avtocesti. Avtocesto zapustimo na izvozu za Vučja vas, Ormož, Gederovci, Radenci, Ljutomer. Ko zapeljemo iz avtoceste, v prvem križišču skrenemo levo. Peljemo se skozi vasi Stara Nova Vas, Iljaševci, Križevci, Noršinci do centra Ljutomera. Zapeljemo se do železniške postaje Ljutomer mesto, kjer se peljemo čez železniško progo in nekaj metrov za tem parkiramo na levi strani ob makadamski cesti.

OPIS POHODNE POTI PO BABJEM LOŽIČU

Izhodišče je na makadamski cesti, katera se prične nekaj metrov za železniško postajo. Zapeljemo se torej čez tire ter parkiramo nekje ob makadamski cesti (če ne bi bilo dovolj prostora, se lahko parkira tudi kje drugje v bližini železniške postaje). 50 metrov za tiri v levo opazimo makadamsko cesto. Tam je za nas začetek poti. Sprehodimo se po makadamski cesti, kjer v y križišču dveh makadamskih cest skrenemo desno. Prispemo do reke Ščavnice, kjer opazimo lesen most. Prečkamo lesen most in smo že na robu gozdnega rezervata. Tam so tudi informacijske table ter lesena klopca. Od železniške postaje do začetka gozdnega rezervata je cca 600 metrov. Nato se podamo v gozd, kjer je več poti. Na eni izmed informacijskih tabel je tudi prikaz poti. Lahko gremo tudi krožne ture. Če želimo prehoditi najdaljšo krožno pot, za to potrebujemo 2 – 3 ure. Lahko pa si izberemo tudi krajši del. Pot ves čas poteka po ravnini.

BABJI LOŽIČ ZA OTROKE

Pohod po Babjem ložiču

Dolžino pohoda si lahko izberemo sami. V rezervatu je toliko poti, da si z malo orientacije lahko prilagodimo pohod, kakor nam ustreza. Sicer je vmes nekaj oznak, ampak je orientacija po gozdu precej enostavna in se znajdemo tudi brez njih. Pohod po gozdnem rezervatu je zanimiv tudi otrokom. Spomladi tekajo med mnogimi cvetlicami, v vseh letnih časih pa uživajo s plezanjem po podrtih drevesih.

Igrala

V bližini izhodišča se nahaja park Rudolfa Maistra, kjer so igrala ter klopi. Koordinate parka: 46.521079°N / 16.197752°E. Park se nahaja nasproti železniške postaje in se ga vidi že iz ceste, če se peljemo s strani mesta proti železniški postaji. Priporočamo postanek v parku, kjer bodo otroci uživali na igralih ter v notranjosti mogočnega drevesa, mi pa posedali po klopcah.