Arlhöhe je vrh nad jezerom Kölnbreinspeicher, nad dolino Malte. Vrh je enostavno dostopen in primeren tudi za otroke. Z vrha se razprostirajo čudoviti razgledi.

Dostop do izhodišča, jezero Kölnbreinspeicher:

Ljubljana – jezero Kölnbreinspeicher:

Razdalja: 175 km

Čas vožnje: 2 h 15 min

Maribor – jezero Kölnbreinspeicher:

Razdalja: 248 km

Čas vožnje: 3 h 25 min

Koordinate izhodišča, jezero Kölnbreinspeicher: 47.0789°N / 13.3439°E

Arlhöhe

Opis pohodne poti na Arlhöhe:

Izhodišče: jezero Kölnbreinspeicher

Nadmorska višina izhodišča: 1933 m

Nadmorska višina Arlhöhe: 2326 m

Višinska razlika: 393 m

Čas hoje: 1 h 45 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas: v vseh letnih časih

Oprema: oprema za visokogorje

Pot je označena

Pogled na jezero Kölnbreinspeicher

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Gorenjski avtocesti, skozi Karavanški tunel v Avstrijo. Nato se peljemo mimo Beljaka (Villach) naprej v smeri Salzburga. Avtocesto zapustimo, na izvozu za Maltatal. Nato se peljemo v omenjeno dolino do njenega konca. To pomeni, da se peljemo v zadnjem delu po strmi gorski cesti z mnogimi tuneli. Ta del ceste je plačljiv.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini do Dravograda. Malo naprej od Dravograda, na mejnem prehodu Vič prečkamo mejo in prispemo v Avstrijo. Peljemo se naprej proti Celovcu (Klagenfurt). Vmes bomo prispeli na avtocesto. Celovec samo obvozimo, se peljemo do Beljaka (Villach) in nato v smeri proti Salzburgu. Avtocesto zapustimo, na izvozu za Maltatal. Nato se peljemo v omenjeno dolino do njenega konca. To pomeni, da se peljemo v zadnjem delu po strmi gorski cesti z mnogimi tuneli. Ta del ceste je plačljiv.

STROŠKI NA POTI

Če se peljemo iz Ljubljane je potrebno plačati Karavanški tunel (7,50 eur v eno smer), Avstrijsko vinjeto (9,40 eur za 10 dni) in gorsko cesto v Malto (20 eur na avto).

Če se peljemo iz Maribora je potrebno plačati Avstrijsko vinjeto (9,40 eur za 10 dni) in gorsko cesto v Malto (20 eur na avto).

OPIS POHODNE POTI NA ARLÖHE

Ko parkiramo nekje ob Sporthotelu Maltatal (velik hotel v obliki valja), se podamo peš po makadamski poti do Gasthaus Kölnbreinstüberl. Do te prijetne lesene koče potrebujemo cca 10 minut oje. Od koče nadaljujemo peš po makadamski cesti, ki je zaprta za promet in vodi ves čas ob jezeru. Sledimo smerokazom za Osnabrücker Hütte. Po cca pol ure hoje prispemo do odcepa desno navzgor, kjer je smerokaz za Arlscharte. Skrenemo desno in po cca petih minutah hoje prispemo do naslednjega razpotja. Desno vodi pot do koče, mi pa nadaljujemo naravnost po hribu navzgor. Pot postaja vedno bolj strma. Prispemo na prelaz Arlscharte (2252 m). Tam je tudi križ in več planinskih tabel. Naravnost na drugo stran vidimo manjše gorsko jezero Pfringersee. Do tega jezera je pet minut hoje. S prelaza nadaljujemo naprej proti Arlhöhe in po cca 10 minutah prispemo na enega od predvrhov našega cilja. Do glavnega vrha pa nas loči le še dobre 10 minut hoje.

ZANIMIVOSTI NA POTI

Slap Fallbachfall

Preden prispemo do točke, kjer plačamo cestnino za gorsko cesto, bomo na desni strani opazili mogočen slap. Priporočamo postanek in dostop do slapu. Vstopnina za odrasle je 6 eur, za otroke nad 3 leta 5 eur, za otroke pod 3 leta je brezplačno. Za ljubitelje plezanja po feratah priporočamo vzpon ob slapu do vrha. Pod slapom je tudi zanimiv park za otroke.

Slapovi

Med vožnjo po gorski cesti ter pohodom bomo videli veliko slapov. Slapovi so pozimi priljubljena točka za ljubitelje lednega plezanja.

Jezero Kölnbreinspeicher

Jezero je zelo zanimivo za sprehajalce. Priporočamo sprehod preko jeza, kjer se odpirajo zelo lepi razgledi.

Gostinska ponudba

Med vožnjo po gorski cesti bomo videli več prijetnih gostiln. Na našem izhodišču je lokal ob hotelu, malo naprej pa še lepa lesena koča (Gasthaus Kölnbreinstüberl) v bližini jezera.

Spominsko obeležje

Ob pohodni poti ob jezeru (preden skrenemo desno v hrib) bomo na levi strani opazili spominsko obeležje za žrtve, ki so umrli v rezervoarju.

ARLÖHE IN MALTATAL ZA OTROKE

Pohod na Arlhöhe

Pohod na vrh Arlhöhe je enostaven in primerne za samostojno hojo tudi za male otroke. S tem bodo z nekaj truda lahko osvojili lepo razgleden dvatisočak.

Sprehod ob jezeru in čez jez

Za vse obiskovalce je zelo zanimiv sprehod ob velikem jezeru ter čez gromozanski jez z razgledno ploščadjo.

Slap Fallbachfall

Zanimiv slap dosežemo v 10 minutah enostavne hoje. Pohod primeren tudi za majhne otroke. Pod slapom pa se nahajajo tudi zanimiva igrala.