Pikov vrh in Veliki vrh sta vrhova nad Črno na Koroškem. Na Pikovem vrhu stoji lesen razgledni stolp, na Velikem vrhu pa oddajnik.

Dostop do izhodišča, Koča na Pikovem:

Ljubljana – Koča na Pikovem:

Razdalja: 111 km

Čas vožnje: 1 h 50 min

Maribor – Koča na Pikovem:

Razdalja: 91 km

Čas vožnje: 1h 40 min

Koordinate izhodišča, Koča na Pikovem: 46.4892°N / 14,8364°E

Koordinate izhodišča na Šumanovem sedlu: 46.4941°N / 14,8579°E

Veliki vrh

Opis pohodne poti od Koče na Pikovem:

Nadmorska višina izhodišča: 992 m

Nadmorska višina Pikovega vrha: 1149 m

Višinska razlika: 157 m

Čas hoje: 30 min

Opis pohodne poti od Šumanovega sedla:

Nadmorska višina izhodišča: 1065 m

Nadmorska višina Pikovega vrha: 1149 m

Višinska razlika: 84 m

Višinska razlika na poti: 155 m

Čas hoje: 1 h

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodniška ali športna oprema

Pikov vrh

Koča na Pikovem

Delovni čas: samo po predhodnem dogovoru za skupine

Kontakt: 041 483 701 ali matija.kozlar@gmail.com

Naslov: Podpeca 11, Črna na Koroškem

Koča na Pikovem

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Koča na Pikovem

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti, katero zapustimo pri izvozu za Šentrupert in se peljemo v smeri Logarske doline. V kraju Letuš skrenemo desno v smeri Šoštanja. Peljemo se skozi Šoštanj in čez Sleme v Črno na Koroškem. V Črni na Koroškem sledimo oznakam za Podpeco in za tem oznakam za Kočo na Pikovem. Parkiramo v bližini koče.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini do Dravograda, kjer skrenemo za Ravne na Koroškem, se peljemo skozi Ravne, Prevalje, Mežico do Črne na Koroškem. V Črni na Koroškem sledimo oznakam za Podpeco in za tem oznakam za Kočo na Pikovem. Parkiramo v bližini koče.

Šumanovo sedlo

Do Šumanovega sedla prispemo, če se peljemo proti Koči na Pikovem. Kjer je zadnji odcep proti koči, nadaljujemo rahlo desno, se peljemo mimo nekaj odcepov za domačije ter prispemo na Šumanovo sedlo. Tam parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

Od koče na Pikovem

S parkirišča v bližini koče gremo do cerkve sv. Helene ter Koče na Pikovem. Za cerkvijo nadaljujemo levo v smeri Velikega vrha. Prvi del poti je po makadamski cesti do domačije Pikl. Za domačijo nadaljujemo po kolovozu, kjer se nato v desno navzgor odcepi pot na Pikov vrh. Zadnji del poti je nekoliko bolj strm. Pot ves čas poteka po gozdu.

Od Šumanovega sedla

Za otroke primeren dostop je tudi iz Šumanovega sedla preko Velikega vrha (na Velikem vrhu je oddajnik). Od parkirišča se usmerimo na širok kolovoz. Kmalu se strm kolovoz razcepi, kje pa nadaljujemo levo po širšem kolovozu. Kmalu prispemo na Veliki vrh. Tam je oddajnik ter vpisna knjiga. Pred oddajnikom opazimo stezico, ki vodi desno v gozd. Prispemo do manjšega sedla, kjer nadaljujemo desno v smeri Pikovega vrha. Med potjo je nekaj vzponov in spustov, večji del pa pot poteka po grebenu do Pikovega vrha. Četudi pot ni označena, je na križiščih nekaj smerokazov za Pikov vrh, tako da je pot lahko sledljiva.

PIKOV VRH IN VELIKI VRH ZA OTROKE

Pohod

Obe opisani poti sta enostavni in primerni za majhne otroke. Med potjo je več zanimivosti, od različnega planinskega cvetja, v poletnih in jesenskih mesecih ne manjka gob, prav tako je v toplejšem delu leta veliko gozdnih sadežev.

Razgledni stolp

Na vrhu je razgledni stolp, od koder se razprostira razgled na okoliške vrhove. Za plezanje na tolp priporočamo pazljivost za otroke.

Koča na Pikovem

Četudi je koča odprta samo po predhodnem dogovoru za skupine, je odlična postojanka pred in po pohodu.