Grajska pot Podsreda je zanimiva in poučna pot v osrčju Kozjanskega parka. Potek poti je od srednjeveškega trga v Podsredi, mimo Levstikovega mlina ter do gradu Podsreda. Pot je lepo označena s smerokazi, na poti do cilja pa se sprehodimo tudi mimo mnogih poučnih informacijskih tabel in zanimivih igral za otroke.

Dostop do izhodišča, Podsreda:

Ljubljana – Podsreda:

Razdalja: 118 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Maribor – Podsreda:

Razdalja: 72 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Koordinate izhodišča, Podsreda: 46.039264°N / 15.589746°E

Grad Podsreda

Opis Grajske poti Podsreda:

Izhodišče: Podsreda

Nadmorska višina izhodišča: 245 m

Nadmorska višina gradu Podsreda: 475 m

Višinska razlika: 230 m

Čas hoje: 45 min

Dolžina poti: 2,5 km

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Levstikov mlin

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Dolenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Krško. Peljemo se do Krškega in v Krškem ves čas naravnost po desni strani reke Save. Ko opazimo smerokaz za Podsredo, Bistrico ob Sotli ter Brestanico, skrenemo desno ter se peljemo čez most čez reko Savo. Od tam sledimo smerokazom za Podsredo. Od križišča, kjer skrenemo desno na most čez reko Savo ter do Podsrede imamo 15 km. Ko prispemo do Podsrede, parkiramo v starem mestnem jedru, kjer opazimo smerokaze za Grajsko pot.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Celja. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovensko Bistrico jug, kjer nato sledimo oznakam za Poljčane. Zapeljemo se do Poljčan ter nato dalje proti Rogaški Slatini. Ko prispemo do križišča, kjer je v levo cesta za Rogaško Slatino, mi skrenemo desno proti Celju in Šentjurju. Po nekaj kilometrih bomo opazili v levo odcep za Podčetrtek. Tam skrenemo ter se peljemo do Podčetrtka. Od Podčetrtka pa sledimo prednostni cesti ter se peljemo skozi Imeno ter v Prelskem skrenemo desno. Nato se peljemo skozi Buče, Ješovec in do Podsrede. Ko prispemo do Podsrede, parkiramo v starem mestnem jedru, kjer opazimo smerokaze za Grajsko pot.

OPIS GRAJSKE POTI PODSREDA

Ko parkiramo v srednjeveškem centru Podsrede, se sprehodimo najprej po ravnem do Levstikovega mlina. Mlin se da po predhodnih najavah ogledati tudi od znotraj. Nato pa nadaljujemo po označeni Grajski poti v smeri gradu. Pot je speljana skozi gozd. Vmes bomo videli več poučnih informacijskih tabel. Spoznali bomo zgodovino teh krajev ter rastline in živali na tem območju. Informacijske table so prirejene tudi za otroke. Ne manjka pa tudi zanimivih igral. Še posebej zanimiv je lesen inštrument ob jezercu tik pred gradom. Na gradu lahko dostopamo do grajskega dvorišča. V poletnih mesecih pa tam pogosto potekajo zanimive prireditve. Vračamo se po isti poti.

GRAJSKA POT PODSREDA ZA OTROKE

Pohod

Grajska pot Podsreda je kratka, enostavna in poučna pot, katero lahko prehodijo tudi triletniki.

Zanimivosti med potjo

Na Grajski poti Podsreda je več poučnih informacijskih tabel in zanimivosti za otroke. Sprehodimo se tudi mimo lepo ohranjenega mlina ter ribnika.

Grad Podsreda

Grad si lahko ogledamo od zunaj ter tudi njegovo dvorišče. Od aprila do oktobra je grad odprt za ogled razstav med 10. in 18. uro, razen ob ponedeljkih. V poletnih mesecih tam potekajo različne prireditve. Na gradu pa se da tudi prespat. Kontakt: kozjanski-park@kp.gov.si ali 03 800 7100.